Gofry to szybki i pyszny deser na lato.
Można je jeść tylko posypane cukrem pudrem albo z dżemem, owocami, bitą śmietaną. Zgodzicie się chyba ze mną,że najsmaczniejsze są te ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Teraz, gdy mamy sezon na maliny i jeżyny warto o nich pamiętać. Polecam .
SKŁADNIKI:(ok.12-14 sztuk)
- Olej do posmarowania gofrownicy
- 2 szkl. śmietany(zimna)
- 2 łyżki cukru pudru
- Świeże owoce(maliny, jeżyny, truskawki, jagody)
WYKONANIE:
Do miski wlać mleko, dodać jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia - wymieszać. Powoli dodawać mąkę ciągle mieszając, aby nie było grudek. Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Zachować w lodówce.
Gofrownicę nagrzać, posmarować olejem i smażyć na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Bezpośrednio spożywać.
Smacznego!
Gofry ze śmietaną i jagodami smak wakacji w dzieciństwie! Pyszne!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą Mary.Chrapiące gofry+ bita śmietana lub jogurt + owoce lata i mamy przepyszny deser.Pozdrawiam.Zapraszam do polubienia www.EsmeraldaZeSmakiem.:)
Usuń