piątek, 6 września 2013

Surówka z różą z jabłka - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com





Surówka udekorowana różą z jabłka. Z moją pierwszą różą miałam poważne kłopoty! Jabłko jest kruche więc mi się łamały płatki. Wpadłam jednak na pomysł zblanszowania plasterków i udało się. Wyszła wspaniała róża. Nie tylko może nam służyć za ozdobę, ale jest też zjadliwa. Kto lubi?


SKŁADNIKI: (4 róże)
  • 1 sałata
  • 250g pomidorków cherry
  • 2 jabłka (zielone, soczyste, ale nie kruche)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, ocet balsamiczny do smaku
Dodatkowo: 

  • ok. 3 szkl oleju do smażenia róży; 
  • mandolina do krojenia warzyw; 
  • wykałaczki; 
  • wrzątek do zaparzenia pokrojonych jabłek.

WYKONANIE:
Całe jabłka umyć, pokroić jedną połowę na mandolinie w cienkie plasterki do gniazda nasiennego (8-9 plasterków, z drugą połową zrobić to samo, pozostałe boki jabłka obciąć i zachować).

Plasterki jabłek włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem (muszą być pod wodą), pozostawić na 5 minut. Po tym czasie wodę odlać i jabłka osuszyć na czystej ściereczce.
Suche i elastyczne plasterki (8-9) jabłka zawijamy jeden w drugi (od najmniejszego) i za pomocą 3-4 wykałaczek spinamy i wkuwamy w  zachowany, pozostały bok jabłka. 

Dwa, trzy płatki odchylamy, tak aby nam przypominały rozwinięty kwiat.
W głębokim rondelku rozgrzać olej.
Olej musi być dobrze gorący.
Ostrożnie wykładamy nasze róże kwiatem do dołu. Smażyć na złoty kolor, odkręcić i dosmażyć górę.


Usmażone wyjąć na papierowy ręcznik, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
Wyjąć wykałaczki i ułożyć na czystych liściach sałaty. Kilka pomidorków przekroić wzdłuż i ułożyć wokół róży.
Polać oliwą i octem. Posolić do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz