Surówka udekorowana różą z jabłka. Z moją pierwszą różą miałam poważne kłopoty! Jabłko jest kruche więc mi się łamały płatki. Wpadłam jednak na pomysł zblanszowania plasterków i udało się. Wyszła wspaniała róża. Nie tylko może nam służyć za ozdobę, ale jest też zjadliwa. Kto lubi?
SKŁADNIKI: (4 róże)
- 1 sałata
- 250g pomidorków cherry
- 2 jabłka (zielone, soczyste, ale nie kruche)
- 2 łyżki oliwy
- sól, ocet balsamiczny do smaku
- ok. 3 szkl oleju do smażenia róży;
- mandolina do krojenia warzyw;
- wykałaczki;
- wrzątek do zaparzenia pokrojonych jabłek.
WYKONANIE:
Całe jabłka umyć, pokroić jedną połowę na mandolinie w cienkie plasterki do gniazda nasiennego (8-9 plasterków, z drugą połową zrobić to samo, pozostałe boki jabłka obciąć i zachować).
Plasterki jabłek włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem (muszą być pod wodą), pozostawić na 5 minut. Po tym czasie wodę odlać i jabłka osuszyć na czystej ściereczce.
Suche i elastyczne plasterki (8-9) jabłka zawijamy jeden w drugi (od najmniejszego) i za pomocą 3-4 wykałaczek spinamy i wkuwamy w zachowany, pozostały bok jabłka.
Dwa, trzy płatki odchylamy, tak aby nam przypominały rozwinięty kwiat.
W głębokim rondelku rozgrzać olej.
Olej musi być dobrze gorący.
Ostrożnie wykładamy nasze róże kwiatem do dołu. Smażyć na złoty kolor, odkręcić i dosmażyć górę.
Usmażone wyjąć na papierowy ręcznik, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
Wyjąć wykałaczki i ułożyć na czystych liściach sałaty. Kilka pomidorków przekroić wzdłuż i ułożyć wokół róży.
Polać oliwą i octem. Posolić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz