SKŁADNIKI:( tortownica 26cm)(60 minut)
Ciasto:
- 7 łyżek oleju
- 7 łyżek mleka
- 7 cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 jajka
Dodatkowo mąka do zagniecenia ciasta ok.2 szklanki.
Na patelni lub w rondelku zagotować olej, cukier, mleko i sodę (wyglądem będzie przypominać lekko ubite białko). Chwilę przestudzić dodać jajka i powoli wsypać część mąki. Mieszamy. Następnie dosypujemy tyle mąki,aby otrzymać elastyczne i miękkie ciasto (jest dość rzadkie, ale pozwala nam się rozwałkować). Podzielić na pół, rozwałkować na dwa cienkie placki, pomagając sobie podsypując mąką. Zachować.
Nadzienie:
- 4 duże jabłka
- 6 łyżek cukru na karmel
- 400g startej dyni
- 50 rodzynek
- 5 łyżek cukru
- 50ml mleka
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cynamonu
Dno tortownicy wyłożyć krążkiem z pergaminu. Utartą dynie uprażyć z 2 łyżkami wody i cukrem (10 minut) dodać rodzynki.
Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do uprażonej dyni. Wymieszać. Chwilę przestudzić. W czasie stygnięcia dyni przygotować karmel i jabłka.
Z cukru na patelni zrobić karmel i gorący wlać do tortownicy, rozprowadzić po dnie przechylając tortownice.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić w poprzek na plasterki, poukładać na karmelu i posypać cynamonem. Przykryć jednym plecakiem i nakłuć widelcem.
Następnie smarujemy przygotowaną dynią i przykrywamy drugim plackiem, nakłuwamy widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 ' ok.40 minut.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić w poprzek na plasterki, poukładać na karmelu i posypać cynamonem. Przykryć jednym plecakiem i nakłuć widelcem.
Następnie smarujemy przygotowaną dynią i przykrywamy drugim plackiem, nakłuwamy widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 ' ok.40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz