wtorek, 19 listopada 2013

Placek jabłkowo - dyniowy

Przepis na placek jabłkowo-dyniowy mam od koleżanki. Jest on bardzo popularny w Rumunii. Szybki i łatwy w wykonaniu. Jest bardzo soczysty i smaczny. Jeśli zostanie nam trochę ciasta możemy zrobić kruche ciasteczka. Ciasto robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Polecam. 

SKŁADNIKI:( tortownica 26cm)(60 minut)
Ciasto:

  • 7 łyżek oleju
  • 7 łyżek mleka
  • 7 cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 jajka


Dodatkowo mąka do zagniecenia ciasta ok.2 szklanki.

Na patelni lub w rondelku zagotować olej, cukier, mleko i sodę (wyglądem będzie przypominać lekko ubite białko). Chwilę przestudzić dodać jajka i powoli wsypać część mąki. Mieszamy. Następnie dosypujemy tyle mąki,aby otrzymać elastyczne i miękkie ciasto (jest dość rzadkie, ale pozwala nam się rozwałkować). Podzielić na pół, rozwałkować na dwa cienkie placki, pomagając sobie podsypując mąką. Zachować.

Nadzienie:

  • 4 duże jabłka
  • 6 łyżek cukru na karmel
  • 400g startej dyni
  • 50 rodzynek
  • 5 łyżek cukru
  • 50ml mleka
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
Dno tortownicy wyłożyć krążkiem z pergaminu. Utartą dynie uprażyć z 2 łyżkami wody i cukrem (10 minut) dodać rodzynki. 
Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do uprażonej dyni. Wymieszać. Chwilę przestudzić. W czasie stygnięcia dyni przygotować karmel i jabłka.
Z cukru na patelni zrobić karmel i gorący wlać do tortownicy, rozprowadzić po dnie przechylając tortownice.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić w poprzek na plasterki, poukładać na karmelu i posypać cynamonem. Przykryć jednym plecakiem i nakłuć widelcem. 
Następnie smarujemy przygotowaną dynią i przykrywamy drugim plackiem, nakłuwamy widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 ' ok.40 minut.
Gorący przykryć talerzem i odwrócić tortownicę do góry dnem i wyjąć placek. (jabłka powinny być na górze, a ciasto i dynia na spodzie)
Zimny możemy udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz