wtorek, 26 sierpnia 2014

Ciasteczka z dżemem do kawy


Ciasteczka są bardzo delikatne i kruche.
Doskonałe do popołudniowe kawy lub herbaty. Najlepiej przechowywać je w hermetycznym  pojemniku, aby nie nabierały wilgotności z otoczenia.

SKŁADNIKI:(czas przygotowania 80 minut)


  • 2 żółtka
  • 300 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 - 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropli olejku pomarańczowego



  • 4 łyżki dżemu z owoców leśnych do nadzienia
  • Cukier puder do posypania ciasteczek
  • Białko do posmarowania ciasteczek


WYKONANIE:

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki suche. Dodać zimne masło starte na tartce o dużych oczkach, żółtka, olej, mleko i aromat.
Zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto włożyć między dwie warstwy przezroczystej folii. Cienko rozwałkować.  Wycinać foremką ciasteczka, z połowy powycinać środki, które układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C na złoty kolor. Pozostałe, wycięte ciasteczka przykleić  białkiem do pełnych ciastek. W środek nałożyć niewielką ilość dżemu, ułożyć ciasteczka na pergaminie i uiec na złoty kolor. Zimne posypać cukrem pudrem. 
Smacznego ;)

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku

2 komentarze:

  1. Dawno takich nie jadłam :) jako dziecko często zajadałam, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja uwielbiam na śniadanie kawusię do bagietki z dżemem! Zabrałam się więc i do Twoich ciasteczek w trymichy. Eksperymentalnie upiekłam z dżemem z wiśni (doskonały z Gomaru) zbełtanym z wiórkami kokosa. Baaardzo dobry smaczking. Pozdrowienia z 2016 r. :)

    OdpowiedzUsuń