Przepyszne i bardzo oryginalne kruche ciasto z białą czekoladą i orzechami. Najczęściej robione jest z 10 lub 7 placków. Choć potrzebujemy dużej ilość placków, wcale nie oznacza to, że ciasto jest pracochłonne.
Placki piecze się bardzo szybko ok. 5 minut każdy. W ciągu 60 minut są więc już gotowe do przełożenia czekoladą.
SKŁADNIKI:(ok.70 porcji)(czas przygotowania: 2 godziny + oczekiwanie)
Potrzebujemy dwie blaszki 25 x 35 cm
- 200 ml oleju
- 200 ml mleka
- 300 g cukru
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego
- Ok 750 g mąki (tyle, aby otrzymać elastyczne ciasto, dające się rozwałkować na cienkie placki)
- 200 g białej czekolady + 100 ml śmietany 30%(rozpuścić, skleić trójkąty i resztą polać Karpaty (zygzakiem)
- 50 g mlecznej czekolady(rozpuścić i polać zygzakiem białe Karpaty)
- kolorowe kwiaty z masy cukrowej ewentualnie wiórki kokosowe
Do dużej miski wlać wszystkie składniki ciekłe, wymieszać. Dodać cukier, sól,proszek do pieczenia i większą część mąki. Wyrobić ciasto dodając pozostałą mąkę (ciasto musi być elastyczne, gdyby była konieczność dosypać mąki) .
Zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Przygotować dwie, takie same blaszki. Ciasto pieczemy na odwróconej blaszce, dlatego należy dobrze umyć spód i położyć pergamin. Ciasto dzielimy na 6-7 placków. Pierwszy placek cienko rozwałkować. Ułożyć na odwróconej blaszce z pergaminem. Włożyć do gorącego piekarnika. Piec w 180'C przez 4-5 minuty do uzyskania koloru słomkowego. Gdy pierwszy jest w piekarniku, przygotować kolejny i tak do wyczerpania wszystkich placków.
Placki ułożyć jeden na drugim, uważając, aby nie połamać.
CZEKOLADA DO PRZEŁOŻENIA PLACKÓW:
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietanie, dodajemy siekane orzechy i smarujemy pierwszy placek, następnie przykrywamy kolejnym plackiem. Każdy przekładamy, aż do przełożenia wszystkich kruchych blatów . Na ostatni położyć pergamin, równomiernie obciążyć blaszkę (4 kg cukru). Pozostawić do dokładnego sklejenia się placków na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przygotować polewę i czekoladę.
Cały placek przeciąć w poprzek na 3 takie same ,,batony" .
Następnie każdy kroimy po przekątnej na 2 takie same trójkąty (patrz zdjęcie).
Smarujemy prosty bok polewą i sklejamy. Tak powstają nasze ,,Karpaty"
Obciąć końce i posmarować polewą czekoladową. Następnie polewamy zygzakiem rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pozostawić do zastygnięcia. Kroić w cienkie trójkąty.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Wygląda rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńWyglądają imponująco. :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, bardzo oryginalne ciacho :)
OdpowiedzUsuń