sobota, 29 listopada 2014

Egzotyczny sernik jogurtowy z marakują





Sernik jest bardzo aromatyczny, orzeźwiający i  pyszny. Jeśli jedliście lody lub jogurt o tym smaku, wiecie o czym mówię. Zainspirowała mnie Danusia , lecz z powodu braku pewnych składników ,  zrobiłam  przepis własny. Udał się znakomicie i wszystkim bardzo smakował. Na pewno jeszcze nie raz pojawi  się na naszym stole.

SKŁADNIKI:(tortownica 25 cm ; czas przygotowania 120 minut + czas oczekiwania)

SPÓD:

  • 120 g herbatników
  • 60 g masła

Herbatniki z masłem rozdrobnić w blenderze. Boki tortownicy posmarować masłem dno wyłożyć pergaminowym krążkiem. Wsypać mieszankę  herbatnikowo-maślaną  i ugnieść palcami. Wstawić na czas przygotowania sera do lodówki, aby stwardniało.

SER:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1000 g jogurtu z  marakują i brzoskwiniami (z Lidla)
  • 200 g serka
  • 100 g mrożonego miąższu z marakui lub 2-3 świeże owoce
  • 120 g mąki



OWOCOWA GALARETKA;

  • 100 g mrożonego miąższu z marakui lub 2 owoce
  • 150 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka żelatyny


WYKONANIE:
Do miski wbić jajka, wsypać cukry i miksować na puszysty kogel-mogel.
Wsypać przesianą mąkę, zmiksować. Dodać jogurt i serek, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać miąższ z marakui i wszystko razem połączyć.
Całość wylać na zimny spód z herbatników.
Piec w nagrzanym  piekarniku w 150'C przez ok. 2 godziny. Sprawdzić środek patyczkiem lub dotykając opuszkami palców. Obkroić boki sernika i pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować galaretkę tj. żelatynę namoczyć  w 4 łyżkach wody. pozostawić na ok. 10 minut.
W rondelku zagotować wodę z cukrem i miąższem z marakui. Dodać namoczoną żelatynę mieszać do momentu  jej rozpuszczenia (nie gotujemy).
Poczekać ,aż lekko stężeje i polać zimny sernik. Wstawić do lodówki aby dobrze zastygła na dwie trzy godziny.
Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz