SKŁADNIKI:(tortownica 25 cm ; czas przygotowania 120 minut + czas oczekiwania)
SPÓD:
Herbatniki z masłem rozdrobnić w blenderze. Boki tortownicy posmarować masłem dno wyłożyć pergaminowym krążkiem. Wsypać mieszankę herbatnikowo-maślaną i ugnieść palcami. Wstawić na czas przygotowania sera do lodówki, aby stwardniało.
SER:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1000 g jogurtu z marakują i brzoskwiniami (z Lidla)
- 200 g serka
- 100 g mrożonego miąższu z marakui lub 2-3 świeże owoce
- 120 g mąki
OWOCOWA GALARETKA;
- 100 g mrożonego miąższu z marakui lub 2 owoce
- 150 ml wody
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka żelatyny
WYKONANIE:
Do miski wbić jajka, wsypać cukry i miksować na puszysty kogel-mogel.
Wsypać przesianą mąkę, zmiksować. Dodać jogurt i serek, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać miąższ z marakui i wszystko razem połączyć.
Całość wylać na zimny spód z herbatników.
Piec w nagrzanym piekarniku w 150'C przez ok. 2 godziny. Sprawdzić środek patyczkiem lub dotykając opuszkami palców. Obkroić boki sernika i pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować galaretkę tj. żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. pozostawić na ok. 10 minut.
W rondelku zagotować wodę z cukrem i miąższem z marakui. Dodać namoczoną żelatynę mieszać do momentu jej rozpuszczenia (nie gotujemy).
Poczekać ,aż lekko stężeje i polać zimny sernik. Wstawić do lodówki aby dobrze zastygła na dwie trzy godziny.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz