SKŁADNIKI: (duża porcja na dwie keksówki 24/10cm ; czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia 60 minut)
- 260 g mąki pszennej
- 260 g mąki razowej(mix)
- 250 g miodu (wielokwiatowy)
- 100 ml rumu lub wódki
- 150 g rozpuszczonego masła
- 150 g cukru najlepiej trzcinowy
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżki (czubate) przyprawy do pierników lub utłuczonych w moździerzu kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, goździki, anyż, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa.
- 1 łyżka kakao
- 100 g suszonych śliwek
- 2 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki
Dodatkowo 200 g czekolady deserowej + 2 łyżki śmietanki 30%
WYKONANIE:
Bakalie drobno pokroić.
Miód podgrzać na małym ogniu z rumem .
W drewnianej niecce lub dużej misce wymieszać mąki z sodą, bakaliami i przyprawami.
Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli na puszysty kogel-mogel. Wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę miksować. Całość wlewać stopniowo do mąki i mieszać łyżką. Gdy zużyjemy wszystkie jajka do masy wlewamy stopniowo jeszcze gorący miód, wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Foremki wyłożyć pergaminem, łyżką ponakładać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 30 minut.
Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej na małej mocy. Posmarować jeszcze ciepłe ciasto czekoladą.
Smacznego ;)
Piernik-po serniku i drożdżowym moje "ciastowe" podium ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty. Już poczułam święta. Hmmm... zjaaaadłabym. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapach piernika jak sie piecze :)
OdpowiedzUsuńZapach Świąt... :)
OdpowiedzUsuńczy ciasto te nadaje się do zrobienia moczki? Szukam jakiegoś przepisu na piernik do moczki.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam i nie robiłam zupy piernikowej. Nie wiem czy on się do tego dania odpowiedni. Przykro mi ,że nie mogę Ci pomóc w tej kwestii. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń