poniedziałek, 10 listopada 2014

Piernik toruński


Piernik jest prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasto nie musi fermentować, można go  spożywać zaraz po upieczeniu. Jest bardzo aromatyczny o wyczuwalnym , korzennym smaku. Jest raczej typowym ciastem suchym ale nie rozsypuje się podczas krojenia. Można go przełożyć dżemem lub budyniem. 

SKŁADNIKI: (duża porcja na dwie keksówki 24/10cm ; czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia 60 minut)

  • 260 g mąki pszennej
  • 260 g mąki razowej(mix)
  • 250 g miodu (wielokwiatowy)
  • 100 ml rumu lub wódki
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru najlepiej trzcinowy
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki (czubate) przyprawy do pierników lub utłuczonych w moździerzu kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, goździki, anyż, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa.
  • 1 łyżka kakao 
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki


Dodatkowo 200 g czekolady deserowej + 2 łyżki śmietanki 30%

WYKONANIE:  

Bakalie drobno pokroić.
Miód podgrzać na małym ogniu z rumem .
W drewnianej niecce lub dużej misce wymieszać mąki z sodą, bakaliami i przyprawami. 

Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli na puszysty kogel-mogel. Wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę miksować. Całość wlewać stopniowo do mąki i mieszać łyżką. Gdy zużyjemy wszystkie jajka do masy wlewamy stopniowo jeszcze gorący miód, wszystkie składniki  dokładnie połączyć.

Foremki  wyłożyć pergaminem, łyżką ponakładać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym  piekarniku w 180'C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
 Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 30 minut.

Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej na małej mocy. Posmarować jeszcze ciepłe ciasto czekoladą.  

Smacznego ;)




Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
   www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem






6 komentarzy:

  1. Piernik-po serniku i drożdżowym moje "ciastowe" podium ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięty. Już poczułam święta. Hmmm... zjaaaadłabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zapach piernika jak sie piecze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy ciasto te nadaje się do zrobienia moczki? Szukam jakiegoś przepisu na piernik do moczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam i nie robiłam zupy piernikowej. Nie wiem czy on się do tego dania odpowiedni. Przykro mi ,że nie mogę Ci pomóc w tej kwestii. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń