poniedziałek, 8 grudnia 2014

Imbirowe ciasteczka







Ciasteczka są cienkie, aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne.
Moim dzieciom bardzo smakowały ze szklanką mleka, ja zadowoliłam się z kawą.

SKŁADNIKI:(na ok 44 ciasteczek ; czas przygotowania 60 minut)

  • 125 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 300 g mąki


WYKONANIE:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło w małych kostkach, żółtka i pozostałe składniki. Zagnieść ciasteczka. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Rozwałkować podsypując delikatnie mąką na cienki placek ok. 2 mm. Za pomocą foremki w kształcie serca lub innej wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 15 minut. 
Upieczone wyłożyć na metalową kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
Zimne przechowywać w hermetycznym  pojemniku.


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz