Jeśli nie posiadacie takiej foremki, można użyć małych balonów, które po lekkim nadmuchaniu malujemy roztopioną czekoladą. Czekamy aż zastygnie i ponownie nakładamy drugą warstwę czekolady. gdy stwardnieje, balon przekuwamy igłą i za pomocą szprycy wypełniamy wnętrze jaja.
SKŁADNIKI:(6 czekoladowych jajek wielkości gęsiego jaja, czas przygotowania ok. 3 godziny)
- 300 g truskawek
- 10 g (1 łyżka) żelatyny
- 5 łyżek wody
- 250 ml śmietany 26% dobrze schłodzonej
- cukier do smaku (3 łyżki)
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej.
Za pomocą pędzelka, dokładnie wysmarować foremki wewnątrz. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby czekolada zastygła. Zastygniętą jeszcze raz posmarować czekoladą i odczekać pól godziny. Gdy dobrze zastygnie , delikatnie wyjąć z foremki, uważając żeby nam nie pękły. Jeśli podczas wyjmowania zaczynają pękać, należy nałożyć jeszcze jedna warstwę rozpuszczonej czekolady i odczekać.

Przygotować mus.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, namoczoną rozpuścić.
Truskawki umyć, dodać cukier i rozdrobnić blenderem. Do musu dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować.
Śmietanę ubić, do sztywnej dodać mus truskawkowy i delikatnie wymieszać.
Czekoladowe połówki jajek wypełnić musem. Gdy mus zacznie tężeć, skleić ze sobą połówki.
Wstawić do lodówki na 30 minut.

Smacznego :)
Pięknie wyglądają takie pisanki! Świetny pomysł na wykorzystanie tych foremek :)
OdpowiedzUsuńWitam, jak mnie cieszy, że się komuś podobają. Ja kupiłam foremke z myślą o czekoladzie. W ubiegłym roku zrobiłam czekoladowe jajka do ozdobienie mazurka. W tym roku chciałam troszkę inaczej. Efekt widać i chyba warto poświęci im czas. Pozdrawiam serdecznie
UsuńRewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam takiej foremki... Ale może jeszcze zdążę kupić? :)
Witaj Aniu. Możesz użyć i małych balonów. Nadmuchasz i pomalujesz kilka razy czekoladą. Jak będziesz miała już gotowe czekoladowe balony dobrze zastygnięte , należy je przebić igłą i udekorować oraz wypełnić musem lub innym kremem. Pozdrawiam.
Usuń