Biszkopt genueński to biszkopt maślany, bez dodatku proszku do pieczenia.
Całe jajka z cukrem ubija się nad parą wodną, do momentu, aż otrzymamy delikatny mus.
Biszkopt jest płaski, lekki, bardziej wilgotny i aromatyczny.
SKŁADNIKI: na wysoką(10cm) tortownicę o średnicy 20 cm lub niską o średnicy 23-25 cm
Czas przygotowania i pieczenia ok. 60 minut
- 6 dużych jaj lub 7 mniejszych
- 160 g cukru
- 180 g mąki
- 60 g rozpuszczonego masła najlepiej klarowne
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
WYKONANIE:
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier.
Miskę ustawić nad parą wodną.
Mikserem ubijamy jajka z cukrem, aż otrzymamy delikatny mus jajeczny. Czas miksowania to ok 5-7 minut. Do ubitych jaj wlać esencję i rozpuszczone masło. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać rózgą.
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem.
Boków nie smarujemy.
Przełożyć masę i wyrównać powierzchnię.
Boków nie smarujemy.
Przełożyć masę i wyrównać powierzchnię.
Upieczony biszkopt pozostawić w tortownicy, tortownicę odwrócić do góry dnem, ustawić na metalowej kratce.
Zimny dookoła obkroić, wyjąć z tortownicy, przekroić na blaty, nasączyć i posmarować kremem.
Smacznego :)
Wspaniały biszkopcik :-)
OdpowiedzUsuńWitaj Marzenko, jaki tort-bajka.
UsuńMarzy mi się, że kiedyś uda mi się upiec taki biszkopt (szkoda, że mam do nich akurat dwie lewe ręce). Tak chyba wygląda ciasto idealne ;)
OdpowiedzUsuńrozumiem że czas przygotowania to 60 minut a nie centymetrów? :D
OdpowiedzUsuńJa robię podobny biszkopt tylko dłużej miksuję (10min.)
wygląda apetycznie!
Dziękuję za uwagę. Telefon często mi takie figle robi :)
UsuńWitam. Czy jak jajka będę ubijać w thermomiksie na temp. 37'C to będzie podobny efekt co na parze?
OdpowiedzUsuńMam termomix, ale nie używam go do bicia piany. Do babki, jak najbardziej, biszkopt jest jednak bardziej delikatny. Nie ma w nim też proszku do pieczenia, więc może nie urosnąć.
UsuńMuszę się kiedyś przemóc i taki przygotować. Szczerze mówiąc, troszkę się go boję... ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno Ci wyjdzie jeszcze ładniejszy niż mi, masz talent.
Usuń