Szarlotka chociaż jest dietetyczna i bez kruchego ciasta,
smakuje wybornie. Ostatnio, jeśli to możliwe,
staram się ograniczać kalorie nawet w deserach.
Jabłka, wiadomo dużo ich nie mają, ale kruche ciasto czy bita śmietana, to już co innego.
Zastąpiłam więc kruche ciasto-kaszą jaglaną, bitą śmietanę-budyniem i tak powstała delikatna i wykwintna szarlotka dietetyczna.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
SKŁADNIKI: na blaszkę o wymiarach 20x20 cm;
Czas przygotowania ok. 70 minut
Spód:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka masła
- 100 g suszonych fig lub daktyli
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek (reneta i golden)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 4 łyżki domowego cukru waniliowego
Dodatkowo cukier trzcinowy do posypania i palnik gazowy.
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną przepłukać.
Gotować na małym ogniu, aż odparuje woda. Kasza może być niedogotowana.
Figi drobno pokroić nożem i wymieszać z kaszą.
Blaszkę wyłożyć papierem i równomiernie rozprowadzić na papierze i uklepać łyżką.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Urażone jabłka ułożyć na kaszy.
Mleko zagotować. Jajka zmiksować z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zalać gorącym mlekiem i zagotować.
Gorący budyń wyłożyć na jabłka.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30 minut.
Upieczoną szarlotkę pozostawić w blaszce, żeby odtygła.
Zimną posypać cukrem i przypalić palnikiem.
Karmel będzie chrupiący tylko przez kilka minut,
potem przechodzi w stan ciekły.
potem przechodzi w stan ciekły.
Smacznego :)
Wspaniała szarlotka, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego i na zdrowie
UsuńSuper szarlotka, chętnie przygarnę dużą porcję :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTeż muszę zacząć ograniczać kalorie, heh...