Kruche rogaliki przygotowane na wspólną akcję Ciasto na niedzielę.
Proste i szybkie w przygotowaniu są naprawdę bardzo delikatne i smaczne.
SKŁADNIKI: na ok. 36 sztuk
- 3 szklanki mąki
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g zimnego masła
- 80 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 1/2 słoiczka dżemu z pigwy lub o innym smaku
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać.
Dodać zimne masło starte na tarce o dużych oczkach. Wsypać przesianą mąkę i szybko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, z każdej zrobić kulę. Blat posypać mąką i rozwałkować na cienki, okrągły placek. Radełkiem placek podzielić na 6 trójkątów. Nałożyć pół łyżeczki dżemu i zwinąć w rogalik.
Ułożyć na blaszce z pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 12/15 minut.
Upieczone i chłodne posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi/osoby:
- Dorota Lapacz Fb
- Katarzyna, Czarrna od kuchni
- Dorota Legec
- Bożena, Moje kucharzenie
Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Z chęci abym się poczęstowała takim rogalikiem ^_^
OdpowiedzUsuńZ pigwą muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe i dżem z pigwy - idealne połączenie! Dzięki Kochana za udział we wspólnym wypiekaniu z Ciastem na niedzielę :*
OdpowiedzUsuńKocham kruche ciasto ❤
OdpowiedzUsuń