To wyśmienity tort makowy, przełożony delikatnym kremem kawowym z białą czekoladą i mascarpone. Udekorowany chrupiacymi płatkami z migdałów.
Jest bardzo wilgotny i aromatyczny.
Idealny na urodziny czy świąteczny stół.
(Przepis własny EsmeraldaZeSmakiem)
SKŁADNIKI:
tortownica o średnicy 25 cm
czas pieczenia ok.95 minut
czas przygotowania ok. 60 minut
Ciasto makowe:
- puszka gotowej masy makowej 850 g
- 100 g mielonego suchego maku
- 5 jaj
- 2 łyżki miodu
- masło do wysmarowania tortownicy
- Aromat migdałowy
Biały biszkopt z makiem
- 5-6 białek
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 50 g mielonego suchego maku
- 150 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone z lodówki
- 100 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki likieru amaretto (jeśli ktoś nie lubi może pominąć)
- 100 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cacao
WYKONANIE:
Ciasto makowe:
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, rant posmarować od wewnątrz dokładnie masłem.
Do miski wyłóżyć gotową masę makową, wsypać suchy mielony mak, dodać miód, aromat i żółtka. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać w trzech partiach do maku i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 60 minut.
Upieczony pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Biały biszkopt makowy:
Dno tortownicy wyłożyć pergaminem krążkiem, rantu nie smarujemy.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodać po łyżce cukru.
Do ubitej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielony suchy mak. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 170°C przez ok.35/40 minut.
Dokładnie wystudzić, zimny przekroić na dwa blaty.
Krem i dekoracja:
Płatki migdałowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Dwie łyżki kawy rozpuścić w 50 ml gorącej śmietanki.
100 ml śmietanki mocno podgrzać, do śmietanki dodać kostki białej czekolady, rozpuścić.
Wlać wcześniej przygotowaną kawę, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Do większej miski wlać śmietankę i mascarpone, dodać cukier puder i lekko zmiksować. Gdy zacznie gęstnieć, wlać
2/3 masy kawowej z czekoladą. Zmiksować na sztywny krem, uważając żeby nie się nie zważył.
Do pozostałej masy kawowej, wlać amaretto i nasączyć z jednej strony oba białe blat makowe.
Na paterze ułożyć pierwszy biały blat, nasączona stroną do góry, posmarować cienko krem i ostrożnie ułożyć ciasto makowe.
Posmarować cienką warstwą kremu i przykryć drugim białym biszkoptem. Lekko docisnąć.
Odłożyć 3 łyżki kremu do dekoracji, a pozostałym otynkować cały tort.
Otynkowany tort udekorować za pomocą szprycy w rozetki. Rozetki posypać cacao, a boki i środek posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Przechowywać w lodówce (do 3 dni).
Smacznego☺
Białka ubić na sztywną pianę, dodać w trzech partiach do maku i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 60 minut.
Upieczony pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Biały biszkopt makowy:
Dno tortownicy wyłożyć pergaminem krążkiem, rantu nie smarujemy.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodać po łyżce cukru.
Do ubitej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielony suchy mak. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 170°C przez ok.35/40 minut.
Dokładnie wystudzić, zimny przekroić na dwa blaty.
Krem i dekoracja:
Płatki migdałowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Dwie łyżki kawy rozpuścić w 50 ml gorącej śmietanki.
100 ml śmietanki mocno podgrzać, do śmietanki dodać kostki białej czekolady, rozpuścić.
Wlać wcześniej przygotowaną kawę, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Do większej miski wlać śmietankę i mascarpone, dodać cukier puder i lekko zmiksować. Gdy zacznie gęstnieć, wlać
2/3 masy kawowej z czekoladą. Zmiksować na sztywny krem, uważając żeby nie się nie zważył.
Do pozostałej masy kawowej, wlać amaretto i nasączyć z jednej strony oba białe blat makowe.
Na paterze ułożyć pierwszy biały blat, nasączona stroną do góry, posmarować cienko krem i ostrożnie ułożyć ciasto makowe.
Posmarować cienką warstwą kremu i przykryć drugim białym biszkoptem. Lekko docisnąć.
Odłożyć 3 łyżki kremu do dekoracji, a pozostałym otynkować cały tort.
Otynkowany tort udekorować za pomocą szprycy w rozetki. Rozetki posypać cacao, a boki i środek posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Przechowywać w lodówce (do 3 dni).
Smacznego☺
Pycha torcik :D
OdpowiedzUsuńJak długo musi się chodzić przed podaniem?
OdpowiedzUsuńMinimalny czas to 4-6 godzin
UsuńCudny torcik :)
OdpowiedzUsuńTwoje torty, Kochana, są zawsze obłędne! :*
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuń