Proste, szybkie i wilgotne ciasto z dodatkiem dłużej ilosci kefiru, wiórek kokosowych, mleka skondensowanego, które dodatkowo nawilża ciasto i wzbogaca smak.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25cm;
Czas przygotowania ok. 10 minut
Czas pieczenia ok. 45 minut
- 4 jajka L
- 220 g cukru
- szczypta soli
- 400 g kefiru
- 125 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 390 g mąki pszennej (użyłam mąki W 200)*
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 220 g mleka skondensowanego słodzonego
- Cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Blaszke wysmarować olejem i posypać mąką. Moja blaszka jest z kominkiem, jeśli takiej nie posiadasz można na środku umieścić porcelanową filiżankę.
W misce zmiksować jajka z cukrem,
cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Do kremu jajecznego wlać olej, kefir, sok z cytryny, dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Dokładnie wymieszać. Przelać do formy. Wiórki kokosowe wymieszać z mlekiem skondensowanym i za pomocą łyżeczki ułożyć w miarę równomiernie na górnej powierzchni ciasta. Nie mieszamy!
Wstawić do nagrzanego piekarnika ( mój bez termoobiegu, na najniższym poziomie), piec w 180°C przez około 45 mini, do tzw suchego patyczka, ewentualnie dopiec. Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
*"O mace-typy, rodzaje"
Fragment tekstu "
W misce zmiksować jajka z cukrem,
cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Do kremu jajecznego wlać olej, kefir, sok z cytryny, dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Dokładnie wymieszać. Przelać do formy. Wiórki kokosowe wymieszać z mlekiem skondensowanym i za pomocą łyżeczki ułożyć w miarę równomiernie na górnej powierzchni ciasta. Nie mieszamy!
Wstawić do nagrzanego piekarnika ( mój bez termoobiegu, na najniższym poziomie), piec w 180°C przez około 45 mini, do tzw suchego patyczka, ewentualnie dopiec. Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
*"O mace-typy, rodzaje"
Fragment tekstu "
UWAGA
Jeśli na opakowaniu mąki nie ma opisanego oznaczenia W można sobie z samodzielnym oznaczeniem poradzić w inny sposób – nie tylko przy włoskich mąkach. Wystarczy spojrzeć na etykietę i tabelę z wyszczególnionymi wartościami odżywczymi mąki:
Jeśli na opakowaniu mąki nie ma opisanego oznaczenia W można sobie z samodzielnym oznaczeniem poradzić w inny sposób – nie tylko przy włoskich mąkach. Wystarczy spojrzeć na etykietę i tabelę z wyszczególnionymi wartościami odżywczymi mąki:
9-10,5% protein = W90/130
10-11% protein = W130/200
10,5-11,5% protein = W170/200
12-12,5% protein = W220/240
13% protein =W300/310
13,5-15% protein = W340/400
10-11% protein = W130/200
10,5-11,5% protein = W170/200
12-12,5% protein = W220/240
13% protein =W300/310
13,5-15% protein = W340/400
Dane pochodzą z wykładu „Tecnologia dei Cereali” prof. Franco Antoniazzi z Uniwersytetu w Parmie."
Dorotko, to ciasto akurat dla mnie. Uwielbiam kokos pod każdą postacią. Gdybym w tej chwili miała w domu kefir na pewno bym je zrobiła. Wygląda baaaardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu za tak wielki komplement. Szczerze mówiąc,dawno nie wyszło mi tak dobre ciasto jak to.
UsuńWygląda super :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko, właśnie piekę drugie 😅
UsuńRuszam z grupą wsparcia blogerów kulinarnych. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/
OdpowiedzUsuń