środa, 1 lutego 2017

Bezglutenowe brownie z ciecierzycą




Ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne.
 Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
 Bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, doskonałe  dla alergików i nie tylko.
 Brownie zawiera dużą ilość gorzkiej czekolady, suszonych daktyli oraz orzechów włoskich. Dodatkowo jego wartość odżywczą podnosi  dodana ciecierzyca, nie przez wszystkich znana i lubiana, a przecież  tak zdrowa. Sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Ponadto niektórzy twierdzą, że to afrodyzjak, więc może zrobicie to ciasto na Walentynki :)
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem 

SKŁADNIKI: blaszka 20x20 cm; 
czas przygotowania i pieczenia ok.35 minut
  • 300 g ciecierzycy w zalewie (200 g cieciorki+100 g zalewy)
  • 150 g suszonych daktyli bez pestki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w drobne kawałki lub startej na tarce o grubych oczkach
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 40 g kakao
  • 60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie 1/2 łyżeczka kwasku 
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 4 białka
Dodatkowo:
  • 100 g rozpuszczonej czekolady
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji (12 połówek)

WYKONANIE:

Blaszkę  wyłożyć pergaminem.
Do blendera (lub w Termomix) wrzucić ciecierzycę razem z zalewą i daktyle bez pestek, dokładnie zblendować na jednolitą pastę. Do pasty dodać orzechy, czekoladę i oliwę, krótko zblendować.
Do czekoladowej pasty dodać: sodę, sok z cytryny, pieprz, imbir, kakao, skrobię, wymieszać.
Białka zmiksować na sztywną pianę.  Dodać do pasty i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. 
Przełożyć do blaszki. 
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 20-25 minut. 
Czekoladę rozpuścić i wymieszać z łyżką oliwy.
Jeszcze ciepłe brownie polać czekoladą i udekorować orzechami.

Smacznego :)







1 komentarz:

  1. Uwielbiam i brownie, i ciecierzycę, więc to ciasto dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń