Blok chyba wszyscy znajdą, to czekoladowa masa wymieszana z mlekiem w proszku z dodatkiem połamanych herbatników i siekanych bakalii. Przez większość z nas jest bardzo lubiany i szybko zjadany.
SKŁADNIKI: na jeden duży baton lub dwa mniejsze
Czas przygotowania ok. 15 minut
- 200 ml mleka
- 250 g masła
- 100 g czekolady deserowej 75% cacao)
- 150 g cukru trzcinowego
- 400 g mleka w proszku
- 1 łyżka cacao
- 250 g herbatników
- 200 g bakalii(orzechy, rodzynki
- Esencja rumowa
- 1 łyżka amaretto (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Dwie wąskie foremki na keks wyłożyć folią aluminiową.
Bakalie posiekać.
Ciastka połamać na mniejsze kawałki.
Do rondelka wlać mleko, dodać masło, kostki czekolady, kakao i cukier trzcinowy. Wszystko razem podgrzewamy, żeby rozpuścić masło i cukier.
Do ciepłej masy czekoladowej wsypać mleko i dokładnie wymieszać , żeby nie było grudek.
Dodać aromat i amaretto.
Dodać aromat i amaretto.
Przełożyć do keksówki. Dokładnie uklepać łyżką. Wstawić na godzinę do lodówki, żeby blok zastygł.
Twardy kroimy w cienkie plasterki.
Smacznego :)
Nigdy sama nie robiłam... Czas nadrobić to niedopatrzenie ;)
OdpowiedzUsuńWspomnienie z dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuń