Rurki są bardzo kruche, cienkie i smaczne. Do ich wykonania nie potrzebujemy żadnej maszynki ani waflownicy. Wystarczy piekarnik, pergamin i jeden grubszy patyczek do szaszłyków lub ołówek.
Z tego samego przepisu można zrobić hiszpańskie, kruche ciasteczka "tejas" czyli w wolnym tłumaczeniu dachówki. Dla zainteresowanych podaję link.

SKŁADNIKI:(na ok. 36-40 wafelków ; 60 minut)
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1/3 kostki masła
- 50 g śmietanki 30%
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczka sody
- 120 g maki


Białka zmiksować z solą, cukrem i cukrem waniliowy.Dodać miękkie masło oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto powinno przypominać konsystencją śmietanę, gdyby było zbyt gęste dodać kilka łyżek mleka.
Odstawić na 15 minut aby odpoczęło.
Piekarnik nagrzać do 190'C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.

Najlepiej smakują tego samego dnia, im cieńsze tym kruchsze i delikatniejsze. Gdyby nabrały wilgoci w czasie przechowywania, można je odświeżyć i wysuszyć, wkładając na dwie minuty do gorącego piekarnika.
Zimne przechowywać w hermetycznym pojemniku. Aby były bardziej efektowne, ich końce można posmarować czekoladą i posypać siekanymi migdałami.
Smacznego;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz