wtorek, 9 grudnia 2014

Domowe rurki z wafli









Rurki są bardzo kruche, cienkie i smaczne. Do ich wykonania nie potrzebujemy żadnej maszynki ani waflownicy. Wystarczy piekarnik, pergamin i jeden grubszy patyczek do szaszłyków lub ołówek.
Z tego samego przepisu można zrobić hiszpańskie, kruche ciasteczka "tejas" czyli w wolnym tłumaczeniu dachówki. Dla zainteresowanych podaję link.


SKŁADNIKI:(na ok. 36-40 wafelków ; 60 minut)

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 50 g śmietanki 30%
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczka sody
  • 120 g maki


WYKONANIE:

Białka zmiksować z solą, cukrem i cukrem waniliowy.Dodać miękkie masło oraz  pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto powinno przypominać konsystencją śmietanę, gdyby było zbyt gęste dodać kilka łyżek mleka.
Odstawić na 15 minut aby odpoczęło.
Piekarnik nagrzać do 190'C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Łyżką nakładać ciasto na pergamin,  zachowując sporą  odległość jeden od drugiego. Okrężnym ruchem równomiernie rozprowadzić ciasto na placki o średnicy  ok. 10 cm. Piec ok. 5-7 minut, aż lekko się zarumienią. Blaszkę wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące i elastyczne zawijać na patyczek, uważając aby się nie poparzyć. Następnie zsuwając z patyczka pozostawić na metalowej kratce do całkowitego schłodzenia. Ja upiekłam siedem blaszek po sześć ciasteczek każda.
Najlepiej smakują tego samego dnia, im cieńsze tym kruchsze i delikatniejsze. Gdyby nabrały wilgoci w czasie przechowywania, można  je odświeżyć i wysuszyć, wkładając na dwie minuty do gorącego piekarnika. 
Zimne przechowywać w hermetycznym pojemniku. Aby były bardziej efektowne, ich końce można posmarować czekoladą i posypać siekanymi migdałami.
Smacznego;)


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz