Sos beszamelowy jest bardzo delikatny i aromatyczny. Doskonale nadaje się do zapiekanych warzyw, makaronów, mięs. Można go modyfikować i wzbogacać smakowo dodając np. musztardę, ketchup, chrzan, sok z cytryny, zioła itp.


- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebulka
- 2 duże łyżki mąki z czubkiem
- 750 ml zimnego mleka
- sól, pieprz, sok z cytryny, gałka muszkatołowa

WYKONANIE:

Następnie stopniowo dolewamy mleko i bardzo energicznie mieszamy. Na początku sos jest gęsty, przypomina pure, ale z każdym dolaniem mleka robi się coraz bardzie kremowy i jasny. Na koniec doprawić przyprawami. Sos najlepiej używać jeszcze gorący. Im chłodniejszy, tym gęstszy zaś na jego powierzchni tworzy się kożuch, aby temu zapobiec możemy sos przykryć folią spożywczą.

Smacznego :)
Serdecznie zapraszam na mój facebook
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz