niedziela, 24 września 2017

Sernik z mascarpone-pieczony


To wyjątkowy sernik. Jeden z najlepszych jaki zrobiłam. Serek mascarpone sprawił, że sernik po upieczeniu jest bardzo delikatny i wilgotny.
Rozpływa się w ustach i pozostawia subtelny smak na podniebieniu.
Zachęcam do jego upieczenia.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem

SKŁADNIKI: blaszka 25x35 cm
Czas przygotowania 15 minut
Czas pieczenia ok. 65 minut

Spód:

  • 200 g drobno pokruszonych herbatników
  • 125 g miękkiego masła
Ser:
  • 1 kg mielonego sera z wiaderka
  • 500 g  serka mascarpone
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • 6 jaj (białka i żółtka osobno)
  • 1 duży budyń waniliowy 60g lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub
    aromat waniliowy
Polewa: 
  • 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 50 ml śmietanki
WYKONANIE:

Pokruszone herbatniki wymieszać z miękkim masłem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wysypać miazgę z herbatników i masła. Uklepać równomiernie szpatułką i wstawić do zamrażalnika.

Żółtka zmiksować z cukrem na kogiel-mogiel. Dodać budyń, zmiksować.
Do masy z żółtek dodać serek mascarpone i ser z wiaderka, wymieszać dokładnie łyżką
lub krótko zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę z solą i cukrem waniliowym.
Pianę dodać w 3 partiach do sera za każdym razem mieszając do połączenia się składników.
Na schłodzony spód wylać masę serową, wyrównać jej powierzchnię.
Piec w nagrzanym piekarniku w 160/170 °C przez ok. 60 minut. (piekarnik bez termoobiegu, blaszka ustawiona  na jego niskim poziomie).Upieczony sernik obkroić dookoła nożem i pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 30 minut
Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika i pozostawić sernik w formie, żeby wystygł.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, przełożyć do papierowego rożka i udekorować sernik.
Sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego😋





11 komentarzy:

  1. Będę musiała zrobić w/g Twojego pomysłu :). Ponieważ wygląda pysznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki serniczek to poezja :D Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie i jeszcze lepiej smakuje!!! Upiekę na sobotę!!! Pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy moge wydrukowac przepis Pani?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że jeśli do własnych zbiorów, to nie mam nic przeciwko temu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wlasnie biore sie za pieczenie bo wygląda apetycznie��

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny ten sernik Ci wyszedł! Aż chciałoby się porwać kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń