wtorek, 28 października 2014

Krem czekoladowy do tortów


Krem ma konsystencję jedwabną, jest błyszczący, bardzo delikatny i aromatyczny. Doskonały do przekładania tortów, ciasteczek, dekorowania muffinek czy nadziewania rurek.

SKŁADNIKI:(do przełożenia tortu o średnicy ok. 25 cm)
  • 200 g dobrej czekolady
  • 100 ml śmietany 35%
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olejek arakowy 
WYKONANIE:
Do rondelka wlać śmietanę. Dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając , aż do jej rozpuszczenia. Rozpuszczoną pozostawić do całkowitego schłodzenia.
Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem do białości ok. 10 minut.
Do puszystego, białego masła, dodawać stopniowo zimną czekoladę, ciągle miksując, aż do jej wyczerpania. Na koniec dodać kilka kropli olejku. Wymieszać.
Tak przygotowanym kremem możemy od razu przekładać ciasto, ciasteczka czy nadziewać rurki. 
Jeśli krem chcemy użyć do dekoracji ,należy go lekko schłodzić w lodówce.
Smacznego ;)



Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku


2 komentarze:

  1. Tradycyjny maślany krem, uwielbiam :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za maślanymi kremami, ale z taką ilością czekolady nie może być przecież niedobry :)

    OdpowiedzUsuń