niedziela, 30 sierpnia 2015

Tort czekoladowy z ptasim mleczkiem





 Tort jest fantastyczny! W środku czekoladowy, przełożony kremem waniliowo-budyniowym, ptasim mleczkiem i orzeźwiającą galaretką. Zaskakuje w przekroju i smakuje wybornie. 
Pomysł  od Bogusi, który dopiero teraz doczekał się realizacji.
 Polecam i zachęcam do jego wykonania, bo naprawdę warto.

SKŁADNIKI: prostokątna blaszka 20x30 cm;

 czas przygotowania ok.4 godziny; 
czas chłodzenia ok. 4 godziny


GALARETKA:

  • 2 opakowania poziomkowej  galaretki rozpuszczonej w 0,75 l gorącej wody, schłodzonej i lekko tężejącej


KREM:

  • dwa opakowania budyniu o smaku waniliowym
  • laska wanilii
  • 1 l mleka 
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru        
  W jednej szklance  zimnego mleka  rozprowadzić dwa opakowania budyniu.
Pozostałe mleko zagotować z ziarenkami wanilii, cukrem i masłem. 
Wlać rozprowadzony budyń i wszystko razem zagotować. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia.


Dodatkowo:
  • 300 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru  
  •  Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Do utartego dodać po łyżce chłodnego budyniu, za każdym razem dokładnie miksując. 
  •                             
  •     
  • ok. 60 sztuk ptasiego mleczka z truskawkowym nadzieniem.(u mnie 1,5 opakowania po 380 g)
  • 100 g czekolady mlecznej z truskawkami rozpuszczonej w 100 ml śmietany 22%                                             

CIASTO KAKAOWE:  
  •  60 g mąki ziemniaczanej(1/3 szklanki)
  •  120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 6 jaj dużych lub 7 mniejszych
  • 180 g cukru (2/3 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 ml zimnej wody
  • 2 łyżki kakao
 Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z 1/2 częścią cukru. Żółtka zmiksować na kogel-mogel z pozostałym cukrem, dodać do białek i delikatnie wymieszać. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jaj i delikatnie wymieszać. Dodać wodę, połączyać, wylać na blaszkę i piec ok. 30 minut w temp. 180 'C.
 Pozostawić do schłodzenia. Zimne przekroić na dwa blaty.
Każdy posmarować rozpuszczoną czekoladą  truskawkową.
 Poczekać, aż lekko wsiąknie w biszkopt.
Pierwszy czekoladowy blat położyć na paterze. Wyłożyć 1/2 kremu i równomiernie rozprowadzić.
Na kremie, wzdłuż boków ułożyć ściśle ptasie mleczko, a następnie położyć jeszcze 4 rzędy ptasiego mleczka w środku, zachowując taką sama odległość między jednym, a drugim. Puste miejsce wypełnić tężejącą galaretką,wstawić na pół godziny do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, posmarować całość pozostałym kremem i przykryć drugim czekoladowym blatem, czekoladą do wewnątrz.

DEKORACJA:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany 22%                                                                                                                    
  • 250 ml śmietany 22%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix                                                                                                                                      
  •  Czekoladowe róże i złote perełki


Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej(kilka razy po 30 sekund).
Poczekać, aż lekko przestygnie i otynkować tort.
Śmietanę delikatnie ubić z cukrem pudrem i fixem. 
Udekorować brzegi tortu. Ułożyć czekoladowe róże i posypać cukrowymi perełkami.
Schować na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.
Wyjąć z lodówki na 30 minut przed podaniem.
Smacznego :)











4 komentarze:

  1. Wygląda wręcz widowiskowo! Ogromnie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.
    Robi niesamowite wrażenie.Już planuję to ciasto zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, ale jak dla mnie to trochę za dużo roboty ;) Podziwiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy tort jest mniej lub więcej pracochłonny. Ten zrobiłam w cztery godziny, ale miałam i takie po 10 lub więcej. Cztery godzinki to chyba nie jest jeszcze tak źle😀 Można też zrobić skromniejszą dekorację. Tort jest bardzo smaczny, polecam.

      Usuń