Przepyszne drożdżówki, bardzo delikatne i nie za słodkie,
w sam raz na lato.
SKŁADNIKI na ok. 50 mini drożdżówek
+ czas przygotowania 10 minut
+ czas chłodzenia 3 godziny
+ czas pieczenia ok. 60 minut / 4x15 minut
- 300 ml zimnego mleka
- 3 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 500-600 g mąki
- 1 jajko
- zimne masło pokrojone w plastry 200 g
- mąka do podsypywania ciasta ok. 100 g
SER:
- 250 g półtłustego twarogu
- 3 łyżki cukru
- jedno jajo
- 2 łyżki kaszy manny
- cukier waniliowy
LUKIER:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 22%
- 250 g jeżyn
WYKONANIE:
CIASTO:
CIASTO:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę mleka i dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Do malaksera lub miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, wlać resztę mleka, rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto (konsystencja ciasta jak na pierogi).
Gotowe podsypać mąką i rozwałkować na grubszy prostokąt.
Na jednej połowie ciasta ułożyć plastry zimnego masła, przykryć druga połową. Posypać delikatnie mąką i rozwałkować (na grubszy prostokąt), złożyć na trzy (jak kopertę) i ponownie rozwałkować. Obrócić o 90' i powtórzyć czynność jeszcze trzy razy.
Złożyć, włożyć do woreczka i schłodzić godzinę w lodówce.
Po godzinie wyjąć z lodówki, powtórzyć etap wałkowania i składania- dwa razy. Złożyć, schować do woreczka i schłodzić przez dwie godziny.
SER:
Ser w miseczce rozetrzeć za pomocą widelca, wymieszać z jajem, cukrem i kaszą manną.
Przechowywać w lodówce do momentu nadziewania drożdżówek
LUKIER:
Śmietanę utrzeć do białości z cukrem pudrem.
Na jednej połowie ciasta ułożyć plastry zimnego masła, przykryć druga połową. Posypać delikatnie mąką i rozwałkować (na grubszy prostokąt), złożyć na trzy (jak kopertę) i ponownie rozwałkować. Obrócić o 90' i powtórzyć czynność jeszcze trzy razy.
Złożyć, włożyć do woreczka i schłodzić godzinę w lodówce.
Po godzinie wyjąć z lodówki, powtórzyć etap wałkowania i składania- dwa razy. Złożyć, schować do woreczka i schłodzić przez dwie godziny.
SER:
Ser w miseczce rozetrzeć za pomocą widelca, wymieszać z jajem, cukrem i kaszą manną.
Przechowywać w lodówce do momentu nadziewania drożdżówek
LUKIER:
Śmietanę utrzeć do białości z cukrem pudrem.
Stolnicę posypać mąką, rozwałkować pierwszą część ciasta na kwadrat o wielkości 50 x 50 cm.
Ten z kolei na 25 mniejszych (10 x 10).
W każdym od brzegu nacinamy dwie "L", ale nie łączymy ze sobą (patrz zdjęcie).
Smarujemy delikatnie jajkiem i przeplatamy ze sobą nacięte ciasto. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, w środek wkładamy łyżeczkę przygotowanego sera i układamy jeżyny.
Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, zachowując odstęp.
Zostawić, żeby podwoiły swoją objętość. Piec w 180'C na złoty kolor przez ok 15 minut.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Gorące i upieczone drożdżówki polukrować lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz