sobota, 15 kwietnia 2017

Biszkopt anielski (z białek)


Biszkopt anielski, bielusieńki, delikatny i lekki jak piórko. Zrobiony jest z samych białek bez dodatku tłuszczu.
 Można go wykorzystać do przygotowania tortu czy pysznego deseru z bitą śmietaną i owocami.
Nam smakuje nawet skromnie posypany cukrem pudrem.

SKŁADNIKI: keksówka 10x22 cm;
czas przygotowania i pieczenia ok. 55 minut

  • 200 g białek (7-8) o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki od kawy soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 płaskiej łyżki proszku do pieczenia opcjonalnie
WYKONANIE:

Dno keksówki wyłożyć dokładnie dociętym papierem pergaminowym.
Boków nie smarujemy, ani niczym nie posypujemy.
Białka lekko ubić, dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Miksujemy na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukru.
Do ubitych białek dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą.
Masę przekładamy do keksówki, wyrównujemy jej powierzchnię.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 45 minut.
Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek.
Upieczony biszkopt pozostawiamy w formie, odwracając ją do góry nogami. Odwróconą formę ustawiamy na metalowej kratce lub garnku.
Zimny odciąć od brzegów formy.
 Wyjąć i posypać cukrem pudrem.
Ps.
Biszkopt  można upiec także w formie z kominkiem lub wysokiej i wąskiej tortownicy.

Smacznego :)





1 komentarz: