![]() |
Polecam nie tylko na święta.
Przepis od Grażynki.
SKŁADNIKI: na blachę 28x36 cm;
Czas przygotowania ok. 90 minut
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 masło
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Wszystkie składniki szybko zagnieść.
Rozwałkować na papierze pergaminowym, na duży prostokąt, tak żeby wystarczył na spód i boki.
Wyłożyć blaszkę. Podpiec w nagrzanym piekarniku w 180'C na złoty kolor.
Ser:
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 180 g cukru
- 2 kopiaste łyżki budyniu śmietankowego
- Olejek waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
Żółtka zmiksować z cukrem na kogel-mogel, dodać budyń i jeszcze raz zmiksować.
Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Wylać na podpieczony spód.
Piec przez 35 minut w 180'C.
Beza:
- 7 białek
- 180 g drobnego cukru
- Szczypta soli
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Pod koniec dodajemy patriami cukier i dokładnie miksujemy.
Słodką i ubitą pianę wyłożyć na podpieczony sernik.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy, sernik pozostawiamy w wewnątrz przy lekko uchylonych drzwiczkach jeszcze przez ok. 30 minut.
Na zimnym serniku po wystygnięciu powinny pojawiać się krople złotej rosy.
Smacznego :)
Uwielbiam! Jest boski :) I taki piękny... :)
OdpowiedzUsuńSuper, zrobię go Na wielkanoc, oprócz Mazurka :)
OdpowiedzUsuń