sobota, 1 kwietnia 2017

Sernik z rosą


Sernik jest wyjątkowo smaczny, bardzo delikatny i prosty w przygotowaniu.
Polecam nie tylko na święta.
Przepis od Grażynki.

SKŁADNIKI: na blachę 28x36 cm;
Czas przygotowania ok. 90 minut

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 masło
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść.
Rozwałkować na papierze pergaminowym, na duży prostokąt, tak żeby wystarczył na spód i boki.
Wyłożyć blaszkę. Podpiec w nagrzanym piekarniku w  180'C  na złoty kolor.

Ser:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 180 g cukru
  • 2 kopiaste łyżki budyniu śmietankowego
  • Olejek waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
Żółtka zmiksować z cukrem na kogel-mogel, dodać budyń i jeszcze raz zmiksować.
Do sera wlać kogel-mogel, mleko, olej i olejek.
Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Wylać na podpieczony spód.
Piec przez 35 minut w 180'C.

Beza:
  • 7 białek
  • 180 g drobnego cukru
  • Szczypta soli
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
 Pod koniec dodajemy patriami cukier i dokładnie miksujemy.
Słodką i ubitą pianę wyłożyć na podpieczony sernik.
Widelcem na pianie zrobić fale.
Całość piec przez ok. 25 minut w 170'C.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy, sernik pozostawiamy  w wewnątrz przy lekko uchylonych drzwiczkach jeszcze przez ok. 30 minut.
Na zimnym serniku po wystygnięciu powinny pojawiać się krople złotej rosy.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Uwielbiam! Jest boski :) I taki piękny... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, zrobię go Na wielkanoc, oprócz Mazurka :)

    OdpowiedzUsuń