niedziela, 26 marca 2017

Blok czekoladowy z bakaliami



Blok chyba wszyscy znajdą, to czekoladowa masa wymieszana z mlekiem w proszku z dodatkiem połamanych herbatników i siekanych bakalii. Przez większość z nas jest bardzo lubiany i szybko zjadany.

SKŁADNIKI: na jeden duży baton lub dwa mniejsze
Czas przygotowania ok. 15 minut

  • 200 ml mleka
  • 250 g masła
  • 100 g czekolady deserowej 75% cacao)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 400 g mleka w proszku
  • 1 łyżka cacao
  • 250 g herbatników
  • 200 g bakalii(orzechy, rodzynki
  • Esencja rumowa
  • 1 łyżka amaretto (opcjonalnie)
WYKONANIE:

Dwie wąskie foremki na keks wyłożyć folią aluminiową.
Bakalie posiekać.
Ciastka połamać na mniejsze kawałki.
Do rondelka wlać mleko, dodać masło, kostki czekolady, kakao i cukier trzcinowy. Wszystko razem podgrzewamy, żeby rozpuścić masło i cukier.
Do ciepłej masy czekoladowej wsypać mleko i dokładnie wymieszać , żeby nie było grudek.
Dodać aromat i amaretto.

Lekko przestudzić, wlać do pokruszonych ciastek.
Wsypać bakalie i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do keksówki. Dokładnie uklepać łyżką. Wstawić na godzinę do lodówki, żeby blok zastygł.
Twardy kroimy w cienkie plasterki.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Nigdy sama nie robiłam... Czas nadrobić to niedopatrzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspomnienie z dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń