Tort jest wyjątkowy, bardzo aromatyczny, delikatny o subtelnym kokosowym smaku.
Maślany biszkopt, aromatyczny i słodki likier amaretto oraz wyborny krem kokosowy z białą czekoladą, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dekoracja z delikatnych kokosowych pralinek Raffaello i prażonych migdałów, też smakuje wyśmienicie.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
SKŁADNIKI: na wysoką(10cm) tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania ok. 200 minut
Biszkopt:
- 6 dużych jaj lub 7 mniejszych
- 160 g cukru
- 180 g mąki
- 60 g rozpuszczonego masła najlepiej klarowne
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Krem kokosowy:
Poncz:
- 1/2 cytryny
- 150 ml wody
- 50 g cukru
- 150 ml likieru amaretto
Dekoracja:
- 12 kokosowych pralinek Raffaello
- 100 g płatków migdałowych
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
WYKONANIE:
Biszkopt:
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier.
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier.
Miskę ustawić nad parą wodną.

Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem. Przełożyć masę i wyrównać powierzchnię.

Włożyć na kwadrans do zamrażalnika, dobrze schłodzony, będzie łatwiej przekroić na cienkie blaty.
Zimny obkroić od rantu, wyjąć z tortownicy i za pomocą strunowego noża przekroić na 5-6 krążków.
Krem:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Do rozpuszczonej czekolady dodać odciśniętą żelatynę, wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Gdy czekolada lekko stężeje, zmiksować z serkiem mascarpone na puszysty krem.
1/3 kremu odłożyć do otynkowania tortu.
Poncz:
Do rondelka wlać wodę, sok z cytryny i cukier. Gotować prze 10 minut.
Wystudzić.
Do zimnego wlać likier amaretto.
Biszkoptowe blaty nasączyć dobrze ponczem.
Na paterze układamy pierwszy nasączony blat, hojnie smarujemy kremem i przykrywamy drugim nasączonym blatem.
Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich blatów.
Odłożonym kremem tynkujemy tort.
Dekoracja:

Zimnymi obsypać dookoła brzeg.
Wierzch tortu udekorować pralinkami i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Bardzo mi smakują takie torciki :D Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakował wybornie.
UsuńCudowny torcik. Lubię wszystko co kokosowe :-)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł :) lubię te białe kuleczki a w takim mega wydaniu musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, lekki torcik :)
OdpowiedzUsuńMojego C. bym od niego nie oderwała! :)
OdpowiedzUsuń