niedziela, 15 października 2017

Koktajl z kwaśnego mleka, chia i buraka



Po długiej przerwie powraca wspólna akcja Ciasto na niedzielę / Napoje z warzyw jesiennych.
Oto moja propozycja.

SKŁADNIKI: 2-4 porcje

  • 2 średnie buraczki
  • 2 jabłka
  • jedna gałązka selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 250 ml zimnej wody mineralnej
  • 250 ml kwaśnego mleka
  • 3 łyżki chia
  • sól,pieprz do smaku
  • Kostki lodu
WYKONANIE:

Do kwaśnego mleka dodać chia, wymieszać.
Buraczki obrać, z jabłek wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w plastry. 
Za pomocą blendera rozdrobnić buraczki, jabłka, seler, czosnek. Dodać zimną wodę, sok z cytryny, wymieszać i przyprawić według gustu.
W szklanki rozlać kwaśne mleko z chia, uzupełnić buraczanym  koktajlem, dodać kostki lodu.  Przed spożyciem wymieszać. 
 Smacznego

Razem ze mną jesienny koktajl piły:
Dorcia w kuchni
Grunt to przepis



3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba takie połączenie soku i deseru w jednym. Do tego jaki optymistyczny kolorek :D Dzięki za wspólne popijanie w miniony weekend i zapraszam do kolektywnego gotowania ponownie w weekend następny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi było. Cieszę się, że powróciły nasze kulinarne weekendy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutkie połaczenie ��

    OdpowiedzUsuń