wtorek, 19 września 2017

Tort truflowy z mascarpone


Tort jest zrobiony z delikatnego, kakaowego biszkoptu. Nasączony  ponczem z amaretto, przełożony dżemem z wiśni, ganachem i aksamitnym kremem truflowym z mascarpone.


SKŁADNIKI: tortownica 25 cm
Czas przygotowania ok. 3 godziny


Biszkopt kakaowy:
  • 6 dużych jaj (żółtka i białka osobno)
  • 125 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • 6 łyżek zimnej wody
Poncz:
  • 150 ml zimnej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml likieru amaretto
  • kilka kropli olejku rumowego
Krem truflowy:
  • 200 g czekoladowych trufli
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml gorącego mleka
  • 750 g serka mascarpone schłodzony
Dekoracja:
  • 1/4 kremu truflowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka śmietany
  • 3 łyżki czekoladowych wiórek 
  • łyżka złotych perełek
Dodatkowo:
-pół słoiczka dżemu wiśniowego do przełożenia

WYKONANIE:

Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem. Boków niczym nie smarujemy, ani nie posypujemy.
Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.
Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksujemy całość. Gdy zużyjemy wszystkie żółtka, w trzech partiach dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Delikatnie wymieszać rózgą. Na samym końcu wlać wodę i sok z cytryny, całość delikatnie wymieszać do połączenia się ze sobą składników.
Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180°C przez ok. 35 minut, do tzw suchego patyczka.
Tortownicę z biszkoptem odwrócić do góry dnem i ustawić na kratce. Pozostawić do ostygnięcia.

Zimny biszkopt przekroić nożem
strunowym na trzy blaty.
Wszystkie składniki ponczu wymieszać i za pomocą pędzelka nasączyć blaty.

Przygotowanie kremem.
Do miski wlać gorące mleko, dodać połamaną czekoladę i czekoladowe trufle.  Mieszamy wszystko łyżką do momentu rozpuszczenia się czekolady. Można także wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej.
Odłóżyć 4 łyżki polewy do posmarowania jednego biszkoptowego blatu.
Do pozostałej lekko letniej polewy dodać serek mascarpone i wszystko zmiksować, uważając, żeby nie zważyć kremu.
1/4 część kremu odłożyć do dekoracji.

Na paterze ułożyć pierwszy nasączony blat posmarować cienko dżemem wiśniowym, a potem kremem i równomiernie rozsmarować.
Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Biszkopt posmarować odłożoną polewą i częścią kremu.
 Położyć ostatni blat, lekko
docisnąć. Otynkować całość, wygładzić ciepłym nożem.
 Krem odłożony do dekoracji przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy.
Udekorować kremem dookoła tort według gustu. U mnie odwrócone S lub ?. Na środku rozsypać czekoladowe wiórki i posypać złotymi perełkami.
Jeśli zostało nam trochę kremu można udekorować tort u podstawy.
 Gorzką czekoladę rozpuścić ze śmietaną, poczekać aż przestanie i polać brzeg tortu.
Tort przechowywać w lodówce do momentu spożycia.
Wyjąć z lodówki  na pół godziny przed degustacją.

Smacznego😊







11 komentarzy: