poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Malinowa delicja



Jesienne maliny kuszą swoim smakiem i aromatem.
 Zachęcają do przygotowania apetycznych deserów i ciast.
Dziś u mnie "malinowa delicja".
Czyli delikatny kakaowy biszkopt przełożony musem malinowym i śmietankowym.
Udekorowany  delicjami o smaku malinowym i malinową galaretką.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem.

SKŁADNIKI: prostokątna blaszka 25x35 cm;
Czas przygotowania ok. 2 godziny
Czas oczekiwania ok. 5 godzin

BISZKOPT:
  • 6 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie)
  • 125 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

MUS MALINOWY I ŚMIETANKOWY
  • 500 g malin
  • 125 g cukru
  • 50 g żelatyny 
  • 1,5 l śmietany 22%
  • Ok. 1 szklanka cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe
  • 3 szklanki wrzątku

DEKORACJA:
  • 24 delicji malinowych
  • 2 galaretki malinowe
  • 3 szklanki wrzątku
  • maliny opcjonalnie


WYKONANIE:

Dno prostokątnej blaszki (najlepiej z rozpinanym rantem)  wyłożyć papierem do pieczenia.

Biszkopt:
Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru.
Do ubitej piany dodać po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksując.
Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę, wyrównać powierzchnię, piec w nagrzanym piekarniku w 180° C przez ok. 25 minut. Upieczony pozostawić w blaszce do ostygnięcia.
Zimny przekroić na dwa blaty.

Galaretki do musu rozpuścić we wrzątku, przestudzić i wstawić do lodówki, żeby stężała.
Galaretki do dekoracji rozpuścić we wrzątku i zostawić w temperaturze pokojowej.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić.
1/3  żelatyny dodać do malin, wymieszać.
2/3 zostawić do śmietany.

Maliny rozdrobnić blenderem z cukrem i
  1/3 żelatyny.

Stężałą galaretkę do musu  śmietankowego pokroić w kostkę.
Dobrze schłodzoną śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem, wlać pozostałą część jeszcze ciepłej żelatyny i delikatnie zmiksować.
Połowę śmietany dodać do rozdrobnionych malin z żelatyną i cukrem, wymieszać.
Do pozostałej śmietany dodać galaretkę w kostkach, wymieszać.

Na spód formy, w której pieczony był biszkopt położyć pierwszy kakaowy blat.
Na biszkopt wylać mus malinowy, przykryć  drugim blatem i lekko docisnąć.
Wyłożyć bitą śmietanę z galaretką, wyrównać jej powierzchnię i ułożyć ciastka delicje. Na delicje wylać lekko stężałą galaretkę, wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.
Uwaga!
Gdyby blaszka była zbyt niska, brzeg podwyższyć folią aluminiową i dopiero potem zalać ciastka już tężejącą galaretką.

Smacznego😘





7 komentarzy:

  1. Dorotko - nie dość, że cudowna, to jeszcze z malinami. :) Wybitnie moje smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Danusiu. Twoje słowa bardzo dużo dla mnie znaczą. Ciasto jest przepyszne, a malinki od siostry. W Hiszpanii takich nie znajdę. Pozdrawiam serdecznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, bardzo elegancko :)
    Ja też najbardziej lubię właśnie te jesienne maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O raju! Strrrrasznie kusisz tymi swoimi ciastami ostatnio. Maliny kocha, więc to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie udekorowane całymi malinami :)

    OdpowiedzUsuń