piątek, 3 maja 2013

Udka z chilli i curry w sosie kokosowym - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

U nas w rodzinie bardzo lubimy dania z kurczaka. Zawsze są soczyste i szybkie w przygotowaniu.
Jeden produkt, a możemy go przyrządzić na tyle przeróżnych sposobów.
Dziś udka z chilli i curry w sosie kokosowym. Są bardzo aromatyczne i smaczne. Świetnie nadają się na romantyczną kolację.

SKŁADNIKI: (2 os, czas przygotowania: ok. 60minut)

  • 2 udka
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 cebuli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry 
  • Sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa.

Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
 WYKONANIE:


Udka umyć (można przekroić). 
Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
Na patelnie wlać 2 łyżki wody (z udek wytopi się tłuszcz) i zarumienić udka. 
Dodać obraną cebulę pokrojoną w talarki. 
Chwilę podusić. 


Wlać mleko kokosowe. Papryczkę chilli drobno posiekać. UWAGA! Należy dodawać ją stopniowo, aby nie przesadzić z ostrością.
Wsypać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkość. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.


SMACZNEGO!
Kliknij aby powiększyć zdjęcie.

2 komentarze: