sobota, 4 maja 2013

Chrupiące kanapki z omletem z tuńczyka i mozzarellą - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com


Pyszne chrupiące bułki z wilgotnym nadzieniem.Doskonałe na śniadanie czy piknik.


SKŁADNIKI: (2 os)
  • 1 bagietka lub 2 średnie bułeczki
  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka (100g)
  • 50g (2 czubate łyżki) startej mozzarelli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 pomidor
  • Sól, pieprz, posiekana pietruszka, oregano
WYKONANIE:
Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
Bułki przekroić wzdłuż.
Jajka umyć i wbić do miseczki. Roztrzepać widelcem z przyprawami. Dodać kawałki tuńczyka. Na patelnie wlać łyżeczkę oliwy, poczekać, aż się nagrzeje. Wlać połowę jajek i poczekać, aż zaczną się ścinać. Poruszać energicznie patelnią lub podważyć drewnianym widelcem aby się ścięły na nasz gust. W przeciwny razie będzie omlet suchy i przypieczony. Posypać  połową mozzarelli i zawinąć (ja dodatkowo przykrywam pokrywką, bo nie lubię rzadkich jajek). Włożyć w przekrojoną bułkę i ułożyć plasterki pomidorów. Jeśli ktoś lubi może dodatkowo bułkę posmarować majonezem.
To samą czynności powtórzyć z drugą połową jajek, mozzarelli i bułką.


SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz