sobota, 4 maja 2013

Biszkopt marchewkowy - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Podchodziłam do przepisu z rezerwą.
Spotkała mnie jednak miła niespodzianka.
Biszkopt okazał się smaczny, można sobie pozwolić na sporą porcję, bo jest bez tłuszczu. Myślę, że jeszcze kilka razy zrobię podobne przepisy z marchewką w roli głównej, aby znaleźć ten najlepszy.

SKŁADNIKI:(6-8 os, tortownica - 26 cm)
Kliknij aby powiększyć zdjęcie.

  • 200g migdałów
  • 200g cukru pudru 
  • skórka z jednej cytryny (tylko część żółta)
  • 300 g obranych marchewek
  • 4 jajka 
  • 100g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 łyżeczka sody (płaska)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • Cukier puder do dekoracji.

WYKONANIE:
Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
Ja robiłam w Termomix .Tak samo możemy zrobić używając blendera.
W przypadku miksera, migdały drobno posiekać; marchew zatrzeć na tartce o grubych oczkach; skórkę cytrynową posiekać jak najdrobniej.
Migdały siekamy na średnich obrotach przez 15 sekund. Rozdrobnione migdały wsypać do miseczki i zachować.
Do blendera wsypać cukier puder i skórkę z cytryny, miksować przez kilkanaście sekund. Dodać marchew pokrojoną w kawałki i rozdrobnić na średnich obrotach. Wbić jajka i zmiksować. Dodać zmielone migdały, sól, cynamon, mąkę przesianą z proszkiem i sodą.
Wymieszać. Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku (180) przez ok 50 minut. Sprawdzić wykałaczką, powinna być sucha po wyjęciu. Ewentualnie dopiec przez 10 minut. Poczekać, aż lekko przestygnie, wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz