Spotkała mnie jednak miła niespodzianka.
Biszkopt okazał się smaczny, można sobie pozwolić na sporą porcję, bo jest bez tłuszczu. Myślę, że jeszcze kilka razy zrobię podobne przepisy z marchewką w roli głównej, aby znaleźć ten najlepszy.
SKŁADNIKI:(6-8 os, tortownica - 26 cm)
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
- 200g migdałów
- 200g cukru pudru
- skórka z jednej cytryny (tylko część żółta)
- 300 g obranych marchewek
- 4 jajka
- 100g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 1 łyżeczka sody (płaska)
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- Cukier puder do dekoracji.
WYKONANIE:
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
W przypadku miksera, migdały drobno posiekać; marchew zatrzeć na tartce o grubych oczkach; skórkę cytrynową posiekać jak najdrobniej.
Migdały siekamy na średnich obrotach przez 15 sekund. Rozdrobnione migdały wsypać do miseczki i zachować.
Do blendera wsypać cukier puder i skórkę z cytryny, miksować przez kilkanaście sekund. Dodać marchew pokrojoną w kawałki i rozdrobnić na średnich obrotach. Wbić jajka i zmiksować. Dodać zmielone migdały, sól, cynamon, mąkę przesianą z proszkiem i sodą.
Wymieszać. Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku (180) przez ok 50 minut. Sprawdzić wykałaczką, powinna być sucha po wyjęciu. Ewentualnie dopiec przez 10 minut. Poczekać, aż lekko przestygnie, wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz