Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
W Hiszpanii soczewica jest bardzo popularna. Danie z soczewicy i warzyw bywa częstym gościem na jadalnym stole nie tylko jako zupa. Z soczewicy można robić mąkę, a gotowaną dodaje się też do surówek. Zawiera dużo właściwości odżywczych. Jest bogata w witaminy i minerały.
SKŁADNIKI:(4-6 os. Czas przygotowania: 40 minut)
- Ok 1,5l wody
- Ok 300g soczewicy (można ją namoczyć 4 godziny lub zalać wrzącą wodą co przyspieszy gotowanie)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 papryka (ja dodałam czerwoną)
- 4 średnie ziemniaki
- kość od schabu lub ogon wp. ewentualnie kostka rosołowa (na kości jest smaczniejsze)
- sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy
- 2 łyżki oliwy
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
Na patelni udusić drobno pokrojoną cebulę z oliwą. Dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną drobno marchew z papryką. Dusić ok 10 minut.
Do garnka wlać 1,5l wody i dodać kość na rosół. Zagotować. Zebrać powstałą szumowinę. Wsypać odcedzoną soczewicę.
Obrać ziemniaki, pokroić w grube kawałki i wrzucić do soczewicy. Gotować na średnim płomieniu, aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Dodać duszoną cebulę, marchew i paprykę. Podgotować 5 minut.
Doprawić przyprawami i solą.
Można spożywać soczewicę samą lub z białym ryżem i sadzonym jajkiem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz