środa, 1 maja 2013

Soczewica z warzywami (lentejas) - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Kliknij aby powiększyć zdjęcie.


W Hiszpanii soczewica jest bardzo popularna. Danie z soczewicy i warzyw bywa częstym gościem na jadalnym stole nie tylko jako zupa. Z soczewicy można robić mąkę, a gotowaną dodaje się też do surówek. Zawiera dużo właściwości odżywczych. Jest bogata w witaminy i minerały.


SKŁADNIKI:(4-6 os. Czas przygotowania: 40 minut)
  • Ok 1,5l wody 
  • Ok 300g soczewicy (można ją namoczyć 4 godziny lub zalać wrzącą wodą co przyspieszy gotowanie) 
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 papryka (ja dodałam czerwoną)
  • 4 średnie ziemniaki
  • kość od schabu lub ogon wp. ewentualnie kostka rosołowa (na kości jest smaczniejsze)
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy 
  • 2 łyżki oliwy
WYKONANIE:
Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
Soczewicę namoczyć lub zalać gorącą wodą.
Na patelni udusić drobno pokrojoną cebulę z oliwą. Dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną drobno marchew z papryką. Dusić ok 10 minut.
Do garnka wlać 1,5l wody i dodać kość na rosół. Zagotować. Zebrać powstałą szumowinę. Wsypać odcedzoną soczewicę.
Obrać ziemniaki, pokroić w grube kawałki i wrzucić do soczewicy. Gotować na średnim płomieniu, aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Dodać duszoną cebulę, marchew i paprykę. Podgotować 5 minut.
Doprawić przyprawami i solą.
Można spożywać soczewicę samą lub z białym ryżem i sadzonym jajkiem.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz