środa, 1 maja 2013

Sancocho Colombiano, czyli zupa mięsna z warzywami i ziołami - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
Sancocho to tradycyjne, dość pracochłonne danie kolumbijskie.
Gotuje się go na specjalne okazje, na przykład większe spotkanie w gronie przyjaciół, rodzinne zjazdy, uroczystości, karnawał czy też na święta.
Jest bardzo energetyczną, zawiesistą zupą, podbijającą nasze podniebienie.
Tradycyjnie sporządza się go w wielkim aluminiowym kotle z kilku gatunków mięs, warzyw i ziół - obowiązkowo trybula (przyspiesza trawienie). Zupę podaje się w towarzystwie białego ryżu, kukurydzianego placka (arepa) i awokado. Dodatkowo kropelka rumu i możemy cieszyć się energią oraz humorem przez całą noc.
Sancocho dla Kolumbijczyka, to tak jak, cocido dla Hiszpana czy grochówka wojskowa dla Polaka - smak i tradycja.

SKŁADNIKI: (6-8 os, czas przygotowania ok. 2 godziny)



Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
  • Ok.1,5 kg mięsa (wołowego <np. pręga, łata>; wieprzowego <np. żeberka, łopatka>; pół kurczaka lub udka czy kura)
  • 2 duże marchewki
  • 1  pietruszka
  • 2 banany zielone (tzw. platano macho)
  • 1 maniok (yuca)
  • 2 duże ziemniaki (można dodać też ziemniak czerwony)
  • 2 kolby gotowanej kukurydzy
  • 1 batata
  • 1 łyżka posiekanej trybuli (cilantro), ewentualnie seler (ale to już inny smak)
  • sól, pieprz, cayenne, curry, kminek, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
  • 3 dojrzałe pomidory 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy


Kliknij aby powiększyć zdjęcie.


WYKONANIE:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i dusić pod przykryciem ok.10 minut.



Do dużego garnka wlać 2 litry wody i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie przygotować mięso, umyć i pokroić na duże kawałki.


Mięso wołowe i ewentualnie kura potrzebuje dłuższego czasu gotowania niż wieprzowe czy kurczak. Należy wziąć to pod uwagę. Na gotującą się wodę wrzucamy wołowinę (zebrać szumowinę).
Gotować około 15 minut i dołożyć brakujące mięso (również zebrać szumowinę).



Warzywa obrać, umyć i pokroić tj:
Zielony banan: nakroić wzdłuż skórkę i pod bieżącą zimną wodą za pomocą rąk oddzielić od miąższu, pokroić w talarki 3-4 cm.
Maniok: pokroić na 4-5 części, środek powinien być biały, zdjąć woskową skórkę, przekroić w poprzek i wyciąć twardy, włóknisty rdzeń.
Ziemniaki i batata: pokroić w grubsze talarki.
Marchew i pietruszka: pokroić w grubą kostkę.
Kukurydza: przełamać na kilka kawałków.





Dodać wszystkie warzywa i zagotować. Zmniejszyć płomień, dodać łyżeczkę soli i gotować ok. 50-60 minut. Zupy nie należy dużo mieszać (2-3 razy w zupełności wystarczy). Ziemniaki powinny się rozgotować, ale reszta warzyw powinna pozostać cała. Pod koniec dodajemy duszone pomidory, przyprawy i dosalamy według upodobań.
Posypać drobno posiekaną trybulą.
Podawać z białym ryżem (jak ugotować dobrze ryż) i awokado.
SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. picante , nińa picante , poza tym nie podaje się sancocho z ryżem , bo niby jak ? wpieprzaliśmy tę zupę przez dwa lata zawsze to samo , sopa i nada mas .En Barranquilla me quedo !!!!!!!!!!!!!!!Joe Arroyo -saludos .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń