Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
Gotuje się go na specjalne okazje, na przykład większe spotkanie w gronie przyjaciół, rodzinne zjazdy, uroczystości, karnawał czy też na święta.
Jest bardzo energetyczną, zawiesistą zupą, podbijającą nasze podniebienie.
Tradycyjnie sporządza się go w wielkim aluminiowym kotle z kilku gatunków mięs, warzyw i ziół - obowiązkowo trybula (przyspiesza trawienie). Zupę podaje się w towarzystwie białego ryżu, kukurydzianego placka (arepa) i awokado. Dodatkowo kropelka rumu i możemy cieszyć się energią oraz humorem przez całą noc.
Sancocho dla Kolumbijczyka, to tak jak, cocido dla Hiszpana czy grochówka wojskowa dla Polaka - smak i tradycja.
SKŁADNIKI: (6-8 os, czas przygotowania ok. 2 godziny)
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
- Ok.1,5 kg mięsa (wołowego <np. pręga, łata>; wieprzowego <np. żeberka, łopatka>; pół kurczaka lub udka czy kura)
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 2 banany zielone (tzw. platano macho)
- 1 maniok (yuca)
- 2 duże ziemniaki (można dodać też ziemniak czerwony)
- 2 kolby gotowanej kukurydzy
- 1 batata
- 1 łyżka posiekanej trybuli (cilantro), ewentualnie seler (ale to już inny smak)
- sól, pieprz, cayenne, curry, kminek, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i dusić pod przykryciem ok.10 minut.
Do dużego garnka wlać 2 litry wody i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie przygotować mięso, umyć i pokroić na duże kawałki.
Mięso wołowe i ewentualnie kura potrzebuje dłuższego czasu gotowania niż wieprzowe czy kurczak. Należy wziąć to pod uwagę. Na gotującą się wodę wrzucamy wołowinę (zebrać szumowinę).
Gotować około 15 minut i dołożyć brakujące mięso (również zebrać szumowinę).
Warzywa obrać, umyć i pokroić tj:
Zielony banan: nakroić wzdłuż skórkę i pod bieżącą zimną wodą za pomocą rąk oddzielić od miąższu, pokroić w talarki 3-4 cm.
Maniok: pokroić na 4-5 części, środek powinien być biały, zdjąć woskową skórkę, przekroić w poprzek i wyciąć twardy, włóknisty rdzeń.
Ziemniaki i batata: pokroić w grubsze talarki.
Marchew i pietruszka: pokroić w grubą kostkę.
Kukurydza: przełamać na kilka kawałków.
Dodać wszystkie warzywa i zagotować. Zmniejszyć płomień, dodać łyżeczkę soli i gotować ok. 50-60 minut. Zupy nie należy dużo mieszać (2-3 razy w zupełności wystarczy). Ziemniaki powinny się rozgotować, ale reszta warzyw powinna pozostać cała. Pod koniec dodajemy duszone pomidory, przyprawy i dosalamy według upodobań.
Posypać drobno posiekaną trybulą.
Podawać z białym ryżem (jak ugotować dobrze ryż) i awokado.
SMACZNEGO!
picante , nińa picante , poza tym nie podaje się sancocho z ryżem , bo niby jak ? wpieprzaliśmy tę zupę przez dwa lata zawsze to samo , sopa i nada mas .En Barranquilla me quedo !!!!!!!!!!!!!!!Joe Arroyo -saludos .
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńChyba w Kolumbi sie nie podaje sancocho ryzem bo u nas w Panamie to jest obowiazek, musi byc ryz, w oddzielnym talerzyku oczywiscie.
Usuń