Wydawać by się mogło, że ugotować ryż na sypko to nic trudnego i każdy to potrafi. Ile razy jednak wychodzi nam posklejany mimo odpowiednich proporcji 1:2 (tj.np:1 filiżanka ryżu : 2 filiżanki wody)? Często wina jest złego gatunku ryżu. W Hiszpanii jest ich kilka rodzajów i dla mnie najlepszy to S.O.S. Nie wiem czy ten, znajduje się w polskich sklepach, ale naprawdę warto go poszukać.
Dodatkowo do gotowania ryżu najlepiej używać garnka z podwójnym dnem o szerokiej średnicy.
Ryż możemy gotować na 2 sposoby:
* SPOSÓB PIERWSZY
Czas przygotowania : około 35 minut
SKŁADNIKI: (4 os.)
- 1 szkl suchego ryżu
- 2 szkl wody
- 1 łyżka oliwy (lub olej)
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE:
Do garnka wsypać ryż, sól i oliwę. Prażymy ryż na dużym płomieniu mieszając, aby nie przypalić do uzyskania koloru mlecznego (ok 5 minut). Wlewamy wodę i zmniejszamy płomień na średni. Gotujemy do odparowania wody (ok.5 minut) NIE MIESZAMY do chwili pojawienia się małych dziurek. Gdy pojawią się małe dziurki należy ryż zamieszać, przykryć pokrywką i zmniejszyć płomień gazu na jak najmniejszy. Po 20-25 minutach ryż jest gotowy. Przed nakładaniem zruszyć widelcem.
*SPOSÓB DRUGI
SKŁADNIKI: (4 os)
- 1 szkl ryżu
- 1 3/4 szkl wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE:
Do garnka wsypujemy ryż i płuczemy kilka razy, aż woda będzie przezroczysta, (a nie biała). Odlewamy wodę.
Stawiamy na gaz i wlewamy wymierzoną wodę. Dolewamy oliwę i wsypujemy sól. Gotujemy nie mieszając aż do pojawienia się pierwszych dziurek. Następnie należy raz zamieszać i przykryć garnek pokrywką. Zmniejszyć płomień na jak najmniejszy i uparować. (ok. 20 minut).
Ja osobiście gotuję pierwszym sposobem.
Trzeba się bardzo starać,aby nam nie wyszedł.
Drugi to ulubiony mojego męża.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz