Bardzo mało pracochłonny i szybki deser truskawkowy. Wkrótce rozpocznie się sezon na truskawki, więc możemy zacząć się wprawiać i zaskoczyć swoich znajomych. Czas wykonania: około 25 minut.
SKŁADNIKI:(10 średnich porcji trojkątnych)
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (po 230g)
- 1 budyń waniliowy
- 2 szkl mleka do budyniu
- 2-3 łyżki cukru do budyniu
- 10 ładnych, dużych truskawek
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
- Lody truskawkowe do podania z deserem
WYKONANIE:
1. Ciasto wyjąć z opakowania. Rozłożyć i delikatnie nadać mu pierwotny kształt.
Przyłożyć jedno na drugiego nie wyciągając pergaminu, który uchroni ciasto przed jego sklejeniem. Pokroić radełkiem na 10 równych trójkątów Krojąc górne ciasto odbija nam się wzór na dolnym placku, co ułatwia nam utworzenie wszystkich trójkątów jednakowej wielkości.
2. Na jedno ciastko potrzebujemy dwa trójkąty (z jednego trójkąta, który potem położymy na wierzch wycinamy jeszcze mniejszy trójkąt i pozostałości ciasta zostawiamy do dekoracji).
Każde ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
Na cały trójkąt przykładamy ciasto z otworem.
3. Widelcem sklejamy brzegi i nakłuwamy tylko środek dolnego.
Mały trójkącik posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wszystkie ciastka (duże i małe trójkąty) pieczemy w nagrzanym piekarniku 190' ok 18-20 minut.
4. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu i odstawiamy (aby na budyniu nie powstała skórka przykrywamy go szczelnie folią, tak aby dotykała budyniu).
Na upieczone ciastka nakładamy budyń, trójkątne ciasteczko i truskawkę pokrojoną w wachlarz.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz