wtorek, 23 kwietnia 2013

Deser truskawkowy z jogurtem


Co prawda sezon truskawkowy w Polsce jeszcze się nie zaczął, ale już można je kupić w przystępnej cenie.
Są delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Zawierają dużą ilość witaminy C, żelazo i kwas foliowy. Hiszpania zaliczana jest do jednego z trzech największych producentów tego owocu w Europie.





















SKŁADNIKI: (4 os.)

  • 500g truskawek
  • 4 truskawki do dekoracji
  • 250g greckiego jogurtu
  • 4-6 łyżek cukru (można mniej,to zależy od naszych upodobań) 
  • 4 czekoladowe ciastka lub 4 kostki czekolady

WYKONANIE:


Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, 
kroimy na ćwiartki (gdyby były zbyt duże 
to drobniej, tak aby potem nie spadały 
nam z łyżeczek). 






Wsypujemy do miski  (lub do plastikowego 
pojemniczka z przykrywką), zasypujemy cukrem, 
przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy w 
lodówce na 2-3 godziny,
 aby truskawki puściły trochę soku.


Do pucharków nakładamy truskawki wraz z puszczonym przez nie sokiem, 2-3 łyżki jogurtu i dekorujemy. Całą truskawkę nacinamy ostrym nożem w kilka cienkich plasterków, uważając aby nie docinać do końca. Delikatnie rozsuwamy na kształt wachlarza i wkładamy w jogurt wraz z czekoladowym ciastkiem lub czekoladą.
Tak proste i smaczne zarazem.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz