Co prawda sezon truskawkowy w Polsce jeszcze się nie zaczął, ale już można je kupić w przystępnej cenie.
Są delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Zawierają dużą ilość witaminy C, żelazo i kwas foliowy. Hiszpania zaliczana jest do jednego z trzech największych producentów tego owocu w Europie.
SKŁADNIKI: (4 os.)
- 500g truskawek
- 4 truskawki do dekoracji
- 250g greckiego jogurtu
- 4-6 łyżek cukru (można mniej,to zależy od naszych upodobań)
- 4 czekoladowe ciastka lub 4 kostki czekolady
WYKONANIE:
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek,
kroimy na ćwiartki (gdyby były zbyt duże
to drobniej, tak aby potem nie spadały
nam z łyżeczek).
Wsypujemy do miski (lub do plastikowego
pojemniczka z przykrywką), zasypujemy cukrem,
przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy w
lodówce na 2-3 godziny,
aby truskawki puściły trochę soku.
Do pucharków nakładamy truskawki wraz z puszczonym przez nie sokiem, 2-3 łyżki jogurtu i dekorujemy. Całą truskawkę nacinamy ostrym nożem w kilka cienkich plasterków, uważając aby nie docinać do końca. Delikatnie rozsuwamy na kształt wachlarza i wkładamy w jogurt wraz z czekoladowym ciastkiem lub czekoladą.
Tak proste i smaczne zarazem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz