niedziela, 21 kwietnia 2013

Sernik z toffi, bezą i czekoladą





SKŁADNIKI: (średnia tortownica)

MASA SEROWA:



  • 750g białego sera ( tłusty lub półtłusty)
  • 5 jajek(3 białka zachować do ubicia bezy)
  • 150g cukru 
  • 1 budyń waniliowy
  • 60g oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • cukier waniliowy


SPÓD:



  • Około 1 1/2 szklanki mąki
  • 150g margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia


TOFFI:



  • 150g gotowej masy kajmakowej(dulce dé leche)

Lub małą puszkę mleka kondensowanego, którą gotujemy w garnku z wodą 2 godziny (puszka musi być cały czas zanurzona)


Dodatkowo czekolada do dekoracji



WYKONANIE SPODU:

Wszystkie składniki razem posiekać i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez około 30 min. Rozwałkować na cienki krążek i wyłożyć wcześniej wysmarowaną tortownicę, ciasto ponakłuwać widelcem, podpiec około 10 minut (w 190').
Przygotować toffi.
Na podpieczony i jeszcze ciepły spód smarujemy masę z toffi i przygotowujemy  masę serową.


WYKONANIE MASY SEROWEJ :

Do blendera (ja robiłam w Termomix) wbijamy 2 całe jajka + 3 żółtka; wsypujemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania kremu jak kogel-mogel. Dodajemy zmielony ser, opakowanie budyniu, olej i aromat waniliowy. Miksujemy. Wykładamy ser na przygotowany spód. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180') przez 60 minut. Gdy brakuje 10 minut do wyciągnięcia sernika należy przygotować bezę.


BEZA:


  • 3 białka
  • 120g cukru 
  • Szczypta soli
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Do prawie ubitej piany wsypujemy powoli cukier i miksujemy do uzyskania bezy .


Na podpieczony sernik wykładamy bezę i pieczemy 20 minut w 150'.
Upieczony sernik należy wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Zimny sernik wyciągamy z formy. Polewamy rozpuszczoną czekoladą (czekoladę połamać, wrzucić do rondelka, dolać 2-3 łyżki śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Nie gotować.)




SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz