SKŁADNIKI: (średnia tortownica)
MASA SEROWA:
- 750g białego sera ( tłusty lub półtłusty)
- 5 jajek(3 białka zachować do ubicia bezy)
- 150g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 60g oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- cukier waniliowy
SPÓD:
- Około 1 1/2 szklanki mąki
- 150g margaryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
TOFFI:
- 150g gotowej masy kajmakowej(dulce dé leche)
Lub małą puszkę mleka kondensowanego, którą gotujemy w garnku z wodą 2 godziny (puszka musi być cały czas zanurzona)
Dodatkowo czekolada do dekoracji
WYKONANIE SPODU:
Wszystkie składniki razem posiekać i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez około 30 min. Rozwałkować na cienki krążek i wyłożyć wcześniej wysmarowaną tortownicę, ciasto ponakłuwać widelcem, podpiec około 10 minut (w 190').
Przygotować toffi.
Na podpieczony i jeszcze ciepły spód smarujemy masę z toffi i przygotowujemy masę serową.
WYKONANIE MASY SEROWEJ :
Do blendera (ja robiłam w Termomix) wbijamy 2 całe jajka + 3 żółtka; wsypujemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania kremu jak kogel-mogel. Dodajemy zmielony ser, opakowanie budyniu, olej i aromat waniliowy. Miksujemy. Wykładamy ser na przygotowany spód. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180') przez 60 minut. Gdy brakuje 10 minut do wyciągnięcia sernika należy przygotować bezę.
BEZA:
- 3 białka
- 120g cukru
- Szczypta soli
Na podpieczony sernik wykładamy bezę i pieczemy 20 minut w 150'.
Upieczony sernik należy wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Zimny sernik wyciągamy z formy. Polewamy rozpuszczoną czekoladą (czekoladę połamać, wrzucić do rondelka, dolać 2-3 łyżki śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Nie gotować.)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz