Gdy usłyszałam ten przepis, lekko się zdziwiłam. Poczułam też zaciekawienie i koniecznie musiałam go wypróbować, aby się przekonać, czy rzeczywiście są dobre.
Mają bardzo wytrawny smak, aromatyczny zapach i kuszą kawałkami czekolady.
SKŁADNIKI:(ok 16-18stu muffinek)
- 200g masła lub margaryny
- 200ml czerwonego wina
- 200g cukru
- 100g czekolady(deserowa, wyborowa)
- 210g mąki
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli, aromat rumowy
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Czekoladę posiekać na kawałki i zachować.
Masło miksujemy z cukrem, jajkami i winem (będzie wyglądać na zwarzone ale po dodaniu mąki wszystko będzie ok.)
Dodajemy sól i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż uzyskamy homogenną masę.(jak serek homogenizowany). Na koniec dosypujemy kakao z cynamonem i wlewamy aromat rumowy. Należy zamieszać i dorzucić kawałki czekolady. Dużą łyżką, nakładamy uzyskany krem do papilotek lub foremek (foremki jeśli nie są silikonowe należy posmarowć tłuszczem i wysypać mąką) do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (200') przez około 20 minut (sprawdzić patyczkiem,który po wyciągnięciu powinnien być suchy). Możemy posypać je cukrem pudrem lub polać polewą albo polukrować.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz