niedziela, 21 kwietnia 2013

Magdalenki z winem i czekoladą



Gdy usłyszałam ten przepis, lekko się zdziwiłam. Poczułam też zaciekawienie i koniecznie musiałam go  wypróbować, aby się przekonać, czy rzeczywiście są dobre.
Mają bardzo wytrawny smak, aromatyczny zapach i kuszą kawałkami czekolady.

SKŁADNIKI:(ok 16-18stu muffinek) 

  • 200g masła lub margaryny
  • 200ml czerwonego wina
  • 200g cukru
  • 100g czekolady(deserowa, wyborowa)
  • 210g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli, aromat rumowy

WYKONANIE:

Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Czekoladę posiekać na kawałki i zachować.
Masło miksujemy z cukrem, jajkami i winem (będzie wyglądać na zwarzone ale  po dodaniu mąki wszystko będzie ok.)
Dodajemy sól i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż uzyskamy homogenną masę.(jak serek homogenizowany). Na koniec dosypujemy kakao z cynamonem i wlewamy aromat rumowy. Należy zamieszać i dorzucić kawałki czekolady. Dużą łyżką, nakładamy uzyskany krem do papilotek lub foremek (foremki jeśli nie są silikonowe należy posmarowć tłuszczem i wysypać mąką) do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (200') przez około 20 minut (sprawdzić patyczkiem,który po wyciągnięciu powinnien być suchy). Możemy posypać je cukrem pudrem lub polać polewą albo polukrować.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz