Czas przygotowania: 45 minut
SKŁADNIKI: (4 os)
- 600g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe)
- 2 kromki chleba tostowego lub mała bułka (namoczone w mleku)
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka soli
- Pieprz, curry, ostra papryka, rozmaryn, mielony kminek, łyżka posiekanej natki pietruszki
SOS POMIDOROWY:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl wody lub czerwonego wina
- 1 łyżka mąki (najlepiej ziemniaczanej)
- Sól, pieprz, oregano, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego do smaku.
WYKONANIE:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Połowę dodać do mięsa (drugą zachować do sosu).
Połączyć ze sobą wszystkie składniki wraz z przyprawami. (Nie mieszamy za długo bo będą twarde).
Robimy kulki wielkości włoskiego orzecha (za pomocą wilgotnych rąk) i obtaczamy w mące. Kulki należy smażyć na oleju do zarumienienia ze wszystkich stron. Przełożyć do rondelka, wlać ok. 1 szkl wody (powinny być przykryte wodą). Wsypać przyprawy sosu.
Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Na koniec dodać resztę podsmażonej cebuli wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej oraz koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Podawać z ryżem, makaronem lub frytkami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz