- 4 jajka
- 300g cukru
- 250g mąki
- 300g marchwi (ok. 2 szkl)
- 125g oleju słonecznikowego
- 125 ml jogurt naturalny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- starta skórka z pomarańczy
- 1/2 szkl rodzynek
- Cukier puder do posypania.
WYKONANIE:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Zachować.
Jajka miksujemy z cukrem i solą na krem przypominający kogel-mogel.
Dodać jogurt i olej. Zmiksować na małych obrotach.
Dosypać mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Wymieszać.
Dodać marchew, skórkę, cynamon.
Na koniec wsypać rodzynki. Wlać do wcześniej przygotowanej i wysypanej mąką tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku 180' przez 60 minut. Sprawdzić patyczkiem środek placka (patyczek powinien być po wyjęciu suchy).
Chłodny posypać cukrem pudrem i udekorować .
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz