piątek, 7 czerwca 2013

Faszerowana papryka - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

 

Bardzo łatwa w przygotowaniu. Doskonale nadaje się na obiad. Możemy też mieć z niej ładną przekąskę na przyjęcie.

SKŁADNIKI:(4 os) (czas przygotowania: 2 godziny)
  • 4 duże lub 8 małych papryk
  • 2 kromki tostowego chleba
  • 4-6 łyżek mleka do namoczenia chleba
  • ok.600g mielonego mięsa
  • 1 mała cebula
  • 1 mała papryka (do farszu)
  • 1 jajko
  • 2 filiżanki gotowanego ryżu
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • Sól, pieprz, curry, papryka ostra, czosnek

WYKONANIE:

Papryki umyć, nadkroić (nie do końca, tak, aby powstały nam czapeczki, które posłużą nam za wieczka) usunąć nasiona. Przygotować farsz. Chleb namoczyć w mleku. Cebulę i paprykę (mała do farszu) drobno pokroić w kosteczkę.
W miseczce wymieszać mięso mielone z ugotowanym ryżem, namoczonym chlebem, jajkiem, cebulą,papryczką, mozzarellą. Doprawić przyprawami. Nadziewamy przygotowaną paprykę z czapeczkami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200' do czasu pomarszczenia się skórki (ok 60 minut).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz