SKŁADNIKI:(tortownica 24 cm- 26 cm)(czas przygotowania: 2 godziny)
BISZKOPTOWY SPÓD:
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 czubate łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą pianę. Dodać olej wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy (posmarowana masłem i posypana mąką). Piec w nagrzanym piekarniku 180' ok 15 minut.
SER:
- 750g białego sera (tłusty, dwa razy mielony)
- 4 jajka(2 całe+2 żółtka - 2 białka zachować na pianę)
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szkl cukru
- 100g masła
- 500g truskawek (250g i 250g)
- 3 łyżki cukru
- 250g czekolady (2 opakowania)
- 100g słodkiej śmietany
- Kilka ładnych truskawek do dekoracji
Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 3 łyżkami cukru.
Jajka i 2 żółtka uwiercić z cukrem (100g) na kogel-mogel.
Wsypać budyń, wymieszać i dodać do zmielonego sera. Połączyć. Masło rozpuścić i wymieszać z masą serową.
Połowę masy wyłożyć na upieczony biszkopt.
Na wierzch ułożyć połowę pokrojonych truskawek i małe kawałki jednej czekolady.
Do drugiej połowy dodać ubitą pianę z dwóch białek i zmiksowane w blenderze truskawki. Delikatnie połączyć i wlać na pierwszy ser.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180' przez 40 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 150' i pieczemy jeszcze przez ok 20-30 minut. Po tym czasie zostawiamy sernik w piekarniku bez temperatury na około 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik ostygnie udekorować truskawkami i polewą czekoladową (do śmietany dodać kawałki czekolady i mieszać do połączenia składników - nie gotujemy).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz