sobota, 22 czerwca 2013

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym (pastel de carne) - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com




Bardzo soczysta zapiekanka ziemniaczana. Popularna w USA i Hiszpanii. Często pojawia się u nas w domu. Szybka i prosta w wykonaniu. Można wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków i stworzyć nowe, ciekawe danie.

SKŁADNIKI: (4 os) (czas przygotowania: 1 godzina) 

  • 1 kg ziemniaków
  • 500g mięsa mielonego(mix)
  • 1 cebula
  • 1 chilli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 150g startego sera (według gustu)
  • sól, pieprz, oregano, kminek, curry.
WYKONANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.

Obrać i utłuc z masłem. 
Cebulę obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie. 
W blenderze posiekać chili, paprykę i marchew. 
Dodać do cebuli i dusić razem z mięsem. Gdy będzie prawie gotowe dodać posiekane pomidory (najlepiej bez skórki). Pogotować kilka minut, aż odparuje nadmiar wody.
Doprawić do smaku przyprawami.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy ziemniaków. 

Na nie wykładamy sos mięsny i drugą część ziemniaków. 
Posypać serem i zapiec w piekarniku w 200' około 15 minut. 
Podawać gorące.
SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Takie zapiekanki są bardzo smaczne :) Do tego sałateczka i pyszny obiadek gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super, nawet super wybredne persony z rodziny go doceniły!!! Polecam wszystkim- bardzo sycący obiadek

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezmiernie się cieszę,że smakowały całej rodzinie! Polecam się na przyszłości! Dziękuję za komentarz. :)

    OdpowiedzUsuń