Bardzo soczysta zapiekanka ziemniaczana. Popularna w USA i Hiszpanii. Często pojawia się u nas w domu. Szybka i prosta w wykonaniu. Można wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków i stworzyć nowe, ciekawe danie.
SKŁADNIKI: (4 os) (czas przygotowania: 1 godzina)
- 1 kg ziemniaków
- 500g mięsa mielonego(mix)
- 1 cebula
- 1 chilli
- 1 papryka czerwona
- 1 duża marchew
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 4 dojrzałe pomidory
- 150g startego sera (według gustu)
- sól, pieprz, oregano, kminek,
curry.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Obrać i utłuc z masłem.
Cebulę obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie.
W blenderze posiekać chili, paprykę i marchew.
Dodać do cebuli i dusić razem z mięsem. Gdy będzie prawie gotowe dodać posiekane pomidory (najlepiej bez skórki). Pogotować kilka minut, aż odparuje nadmiar wody.
Doprawić do smaku przyprawami.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy ziemniaków.
Na nie wykładamy sos mięsny i drugą część ziemniaków.
Posypać serem i zapiec w piekarniku w 200' około 15 minut.
Podawać gorące.
SMACZNEGO!
Doprawić do smaku przyprawami.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy ziemniaków.
Na nie wykładamy sos mięsny i drugą część ziemniaków.
Posypać serem i zapiec w piekarniku w 200' około 15 minut.
Podawać gorące.
SMACZNEGO!
Takie zapiekanki są bardzo smaczne :) Do tego sałateczka i pyszny obiadek gotowy :)
OdpowiedzUsuńSurówka,też dobra.
OdpowiedzUsuńPrzepis super, nawet super wybredne persony z rodziny go doceniły!!! Polecam wszystkim- bardzo sycący obiadek
OdpowiedzUsuńNiezmiernie się cieszę,że smakowały całej rodzinie! Polecam się na przyszłości! Dziękuję za komentarz. :)
OdpowiedzUsuń