poniedziałek, 15 lipca 2013

Babka jabłkowo - bananowa z kokosem - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Bardzo smaczna, soczysta i egzotyczna babka.
Kokos z cynamonem uzupełnia smak i aromat.
SKŁADNIKI: (26cm, czas przygotowania: 1,5 godziny)
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 160g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • 1 duży banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych


WYKONANIE:(składniki temp.pokojowej)

Jajka umyć, zmiksować z cukrem i solą na krem kogel-mogel.
Dolać olej i jogurt wymieszać.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Wylać do przygotowanej formy (posmarować masłem i poprószyć mąką).
Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z bananem. Owoce wymieszać z cynamonem i wiórkami. Posypać po wierzchu  ciasto babkowe (nie mieszać). Piec w nagrzanym piekarniku w 180' przez ok. 60 minut. Chłodne posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz