Dziś polecam coś bardzo prostego, a niesamowicie smacznego. Danie biedaka, które i król pozazdrości.
SKŁADNIKI: (2 os.)
WYKONANIE:
Czosnek obrać, zmiażdżyć nożem. Oliwę wlać do szklanki, wsypać łyżkę kminku i czosnek. Zachować. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w grube talarki.
Paprykę umyć (można usunąć gniazdo nasienne przed pieczeniem lub po).
W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce ułożyć ziemniaki i paprykę, polać zwykłą oliwą lub olejem, aby nie przywarły.
Piec w nagrzanym piekarniku 200' ok.1 godz.
Gdy papryka ma dobrze pomarszczoną skórkę wyjąć i chwilę przestudzić. Ziemniaki dopiec.
Z jeszcze gorącej papryki ściągnąć wierzchnią skórkę. Ułożyć na środek półmiska, wokół poukładać upieczone ziemniaki, posolić i polać wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem i kminkiem. Smacznego!
Paprykę umyć (można usunąć gniazdo nasienne przed pieczeniem lub po).
W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce ułożyć ziemniaki i paprykę, polać zwykłą oliwą lub olejem, aby nie przywarły.
Piec w nagrzanym piekarniku 200' ok.1 godz.
Gdy papryka ma dobrze pomarszczoną skórkę wyjąć i chwilę przestudzić. Ziemniaki dopiec.
Z jeszcze gorącej papryki ściągnąć wierzchnią skórkę. Ułożyć na środek półmiska, wokół poukładać upieczone ziemniaki, posolić i polać wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem i kminkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz