Ostatnio zaczynam używać warzyw inaczej - na słodko, z bardzo pozytywnym rezultatem.
Nawet nie przypuszczałam, że mogą być tak smaczne.
Oto przepis na moje pierwsze ciasto z dyni. Jest soczyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne.
Mam nadzieję, że i Wam będzie tak samo smakować, jak mojej rodzinie. Polecam!
Nawet nie przypuszczałam, że mogą być tak smaczne.
Oto przepis na moje pierwsze ciasto z dyni. Jest soczyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne.
Mam nadzieję, że i Wam będzie tak samo smakować, jak mojej rodzinie. Polecam!
SKŁADNIKI:(8os, tortownica 26cm)
- 4 jajka
- 300g cukru
- 300g mąki
- 300g startej dyni(ok.2 szkl)
- 125g oleju słonecznikowego
- 1 jogurt naturalny(125g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- kandyzowaną skórkę z pomarańczy
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Dynie umyć, obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
Zachować.Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na krem przypominający kogel-mogel.
Dodać jogurt, olej. Zmiksować na małych obrotach. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Wymieszać. Dodać startą dynię, cynamon. Wymieszać. Na koniec wsypać kandyzowaną skórkę z pomarańczy poprószoną mąką. Wlać do wcześniej przygotowanej, wysypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku 180' przez 60 minut.
ciasto wyszło naprawdę smaczne!
OdpowiedzUsuńCieszy mnie ogromnie,że się udało. Pozdrawiam i polecam się na przyszłość:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDałam troszkę mniej cukru, ale za to na wierzch zamiast pomarańczy i cukru pudru wrzuciłam pokruszone orzechy i polałam ciemną czekoladą :) Wyszło pyyyyyycha :) świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńZ orzechami musi być super. Lubię chrupiące dodatki. Zrobimy jeszcze raz .pozdrawiam
OdpowiedzUsuń