SKŁADNIKI:(tortownica 26 cm lub szklana forma na szarlotkę)(1,5 godziny)
Spód :
- gotowe kruche ciasto
- 3 jajka(żółtka i białka osobno)
- 100g cukru
- 700g serka mascarpone
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- ok.400g świeżych fig
- 50g pistacji
WYKONANIE:
Formę posmarować masłem. Wyłożyć kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku w 180' na złoty kolor.
Żółtka ukręcić z cukrem i solą na kogel-mogel. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Dodać serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Z białek ubić sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Całość wyłożyć na podopieczny kruchy spód.
Figi umyć, pokroić w plasterki lub ósemki.
Porozkładać na masę serową. Pistacje posiekać, posypać na ser i figi.Piec w nagrzanym piekarniku 160' ok. 60minut. Zostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz