środa, 18 września 2013

Sernik z figą i mascarpone - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Bardzo delikatny i kremowy sernik. Szybki i prosty w wykonaniu. Z dodatkiem świeżych fig i pistacji.

SKŁADNIKI:(tortownica 26 cm lub szklana forma na szarlotkę)(1,5 godziny)


Spód :
  • gotowe kruche ciasto 
Ser:
  • 3 jajka(żółtka i białka osobno)
  • 100g cukru
  • 700g serka mascarpone
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • szczypta soli
  • ok.400g świeżych fig
  • 50g pistacji

WYKONANIE:
Formę posmarować masłem. Wyłożyć kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku w 180' na złoty kolor.

Żółtka ukręcić z cukrem i solą na kogel-mogel. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Dodać serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Z białek ubić sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Całość wyłożyć na podopieczny kruchy spód. 
Figi umyć, pokroić w plasterki lub ósemki. 

Porozkładać na masę serową. Pistacje posiekać, posypać na ser i figi.Piec w nagrzanym piekarniku 160' ok. 60minut. Zostawić do wystygnięcia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz