SKŁADNIKI: (2 tortownice średnice: jedna 26cm i druga 15cm) (2 godziny wykonanie,ok. 6 godzin oczekiwanie)
Kruche ciasto na spód:
- Ok.2,5 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 200g cukru
- 1 margaryna
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Każdą część rozwałkować i wyłożyć dno odpowiedniej tortownicy. Pokłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku 180' przez 15 minut. W czasie pieczenia spodu przygotować ser.
Ser:
- 1kg zmielonego 2 razy sera
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1 szkl.cukru
- 2 szkl.mleka
- 1 budyń waniliowy (1 opakowanie lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 125g miękkiego masła
- Cukier waniliowy
Dodatkowo:
- ok.500g owoców leśnych ( maliny,poziomki,jeżyny,jagody lub borówki)
- 100g czekolady
- 100ml śmietany

Ser jest dość rzadki. Wylać do tortownic na podopieczne spody, zachowując odpowiednie proporcje (obydwa powinny mieć zbliżoną wysokości).
Poukładać na wierzch owoce.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180' przez ok.60 minut. Mniejszemu sernikowi powinno wystarczyć ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić czy środek jest ścięty, dotykając opuszkami palca. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimne serniki wyjąć z tortownicy.
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną.
Posmarować środek większego sernika na średnicę ok. 10cm. Położyć mniejszy sernik. Przykleić.
Udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz