poniedziałek, 7 października 2013

Kurczak z mlekiem kokosowym

SKŁADNIKI:(4os)
  • 4 udka
  • 1 cebula
  • 2 marchwie
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • kilka łyżek wody
  • sól, pieprz, curry, bazylia, ostra papryka
WYKONANIE:
Udka namarynować z przyprawami i łyżką oliwy.
Warzywa obrać, umyć i pokroić (marchew w talarki, cebulę i czosnek w drobną kostkę).
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, marchew i udka oraz kilka łyżek wody (najlepiej udka przekroić na pół, szybciej się uduszą) poddusić 15 minut.  Wlać mleko kokosowe i dalej dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (od czasu do czasu mieszając).
Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami najlepiej w towarzystwie surówki.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz