- 4 udka
- 1 cebula
- 2 marchwie
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- kilka łyżek wody
- sól, pieprz, curry, bazylia, ostra papryka
Udka namarynować z przyprawami i łyżką oliwy.
Warzywa obrać, umyć i pokroić (marchew w talarki, cebulę i czosnek w drobną kostkę).
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, marchew i udka oraz kilka łyżek wody (najlepiej udka przekroić na pół, szybciej się uduszą) poddusić 15 minut. Wlać mleko kokosowe i dalej dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (od czasu do czasu mieszając).
Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami najlepiej w towarzystwie surówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz